Deze Nederlandse distilleerderij komt op 8 mei met een nieuwe whisky

Nieuws
dinsdag, 05 maart 2024 om 8:00
drumlin
De Nederlandse distilleerderij Drumlin Distillery heeft alvast vat B17 ‘Our Baby’ gesampled. Een whisky die op 8 mei uitgebracht wordt en waar een verhaal achter schuilt.
De distilleerderij brengt namelijk een whisky uit als eerbetoon aan gesneuvelde soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Op 8 mei 1944 vertrok namelijk de bommenwerper B17G ‘Our Baby, een Amerikaans gevechtsvliegtuig, vanaf Engeland naar Duitsland. De bedoeling was om met een aantal gevechtsvliegtuigen Berlijn plat te bombarderen.

Het Our Baby verhaal

Maar Our Baby werd geraakt en bleek niet meer veilig terug te kunnen keren naar Engeland. De piloot zocht een plek voor een noodlanding. Zo is het volgende te lezen op de officiële Facebook-pagina van Drumlin:
‘In Havelte werd op dat moment de laatste hand gelegd aan een splinternieuw vliegveld, dat als doel had bommenwerperstromen van en naar Noord-Duitsland te onderscheppen. De piloot van de B17 vond dit vliegveld precies op zijn route en besloot de landing in te zetten. Beter krijgsgevangen dan neerstorten.’
Helaas mocht het niet zo zijn en openden Duitsers volop het vuur, waardoor het vliegtuig ontplofte en daarmee tien Amerikaanse soldaten doodgingen. Ze waren allemaal jonger dan 26 jaar. Op de plek van de crash staat sinds 2016 een monument.

Eerbetoon aan gesneuvelde soldaten

De Nederlandse distilleerderij is zwaar onder de indruk van het verhaal, wat zo dichtbij het bedrijf ligt. ‘Dus heb ik besloten tot een eerbetoon aan deze helden (in overleg met de 306th BG Historical Association en 367th Bomb Squadron). Op 8 mei 2020 heb ik een vat nieuw Amerikaans eiken gevuld met 100L Cromlech Single Estate (New Make).Op 8 mei 2021 is de inhoud overgegaan in een ex-Bulleit bourbon vat met een mooie char.’
Afgelopen jaar meldden we nog dat de whisky nog een jaar in een ex-Ardmore vat ging, maar nu is het bijna zover dat de whisky uitkomt. Het is op 8 mei precies 80 jaar na de crash. Uit de reacties op Facebook blijkt dat mensen het eerbetoon kunnen waarderen. Eerder schreven we al een Distilleerderij Donderdag over dit bedrijf.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties