Dit is de The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve whisky

Nieuws
woensdag, 26 april 2023 om 11:00
marklittler coronation charles iii macallan whisky
Binnenkort (op 6 mei) wordt Charles III officieel gehuldigd als koning van het Britse koningshuis. Whiskymerken springen daarop in door ter ere van deze kroning een release uit te brengen. Onafhankelijke bottelaar en whiskymakelaar Mark Littler brengt nu The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve whisky uit als speciale kroningsrelease.
The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve whisky is een single cask botteling van een The Macallan whisky die 27 jaar gerijpt heeft in een ex-bourbon vat. Vervolgens heeft Littler de whisky gebotteld op vatsterkte van 41 procent. In totaal zijn er 90 flessen gebotteld, wat deze kroningswhisky tot een zeer gelimiteerde release maakt.

Niet alleen een bijzondere whisky

Niet alleen de whisky is bijzonder. De fles van The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve whisky is voorzien van een etiket dat ontworpen is door David Holmes, voormalig The Macallan ontwerper. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de reclamecampagnes van The Macallan in de jaren ’70 en ’80 die het merk deels op de kaart zette.
Holmes ontwierp de schets die nu het etiket vormt al een aantal jaren geleden, voordat hij in 2018 overleed. Zijn zoon, Toby Holmes, heeft de tekening uiteindelijk afgemaakt.
Het label kent een aantal belangrijke kenmerken. Zo zijn de vlaggen met St George’s Cross, St. Andrew’s Cross, The Red Dragon en St.Patrick’s Saltire op het etiket te zien, alsook St. Edwards’ kroon. Deze laatste is de versie die in 1661 gemaakt is voor Charles II.
De fles wordt geleverd in een speciale blauwe doos, die handgemaakt is. De doos is voorzien van een gouden logo van Charles III aan de buitenkant en de tekst ‘In celebration of the coronation of King Charles III’ aan de binnenkant. De fles rust op een roden fluwelen doek in de doos.

The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve tasting notes

De The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve whisky is door Littler aangekondigd voor de verkoop, namens zijn client. De whisky heeft de volgende tasting notes gekregen:
Kleur: blond
Neus: 'Citroenmeringue, marsepein, moutige koekjes, moutvloer. Zachte karamel en toffee. Een zachte zoutheid als tegenwicht voor alle zoetheid, fris dennenhout en ananas'
Smaak: 'Meer romigheid en verse citroenschil. De gersttoetsen zijn prachtig en vormen een contrast met de gewone Macallan-stijl. Een biscuitnoot loopt door de hele ontwikkeling, vergezeld van subtiele zoete tonen van bruine suiker, kokos, banaan en ananas'
Afdronk: 'Meer verse gerst en moutige romigheid'
Voor de whisky is een inschrijving geopend op de Mark Littler website. VIa een loting wordt bepaald wie uiteindelijk deze gelimiteerde The Macallan 27 Year Old Coronation Reserve kroningsrelease mag kopen. De prijs is 3.002,95 euro.
Dit is niet de enige kroningsbotteling voor de nieuwe Britse koning. Eerder al kondigde Royal Salute haar eigen kroningswhisky voor Charles III aan.
Beeld: Mark Littler