Een kleurrijke nieuwe collectie van That Boutique-y Whisky Company

Nieuws
vrijdag, 26 mei 2023 om 17:00
that boutique y whisky usa series
De onafhankelijke bottelaar That Boutique-y Whisky Company heeft een nieuwe gelimiteerde whiskeyreeks genaamd USA-series gelanceerd. Deze serie bestaat uit tien whisky’s van verschillende distilleerderijen uit Amerika en één uit Nederland.
De whisky’s representeren de rijke geschiedenis en diverse whisky soorten van Amerikaanse bodem. Zo vinden we in de serie bourbons uit Texas, Kentucky en New York, rogge whiskey’s uit Pennsylvania, Illinois en Corlorado en Amerikaanse single malts uit Washington en New Mexico. Alle whiskey’s zijn gebotteld op natuurlijke vatsterkte en hebben hierdoor een alcoholpercentage tussen de 53,1% en 67,8%.
Eén van de hoogtepunten uit deze collectie is de zes jaar oude rogge whiskey van de in Pennsylvania gevestigde distilleerderij Dad's Hat, gebotteld op een vatsterkte van 64%. De whiskey’s in de USA-serie zijn geprijsd tussen de 79,95 en 99,95 dollar (omgerekend tussen de 92 en 115 euro).

Het aanspreken van een jongere doelgroep

Buiten de inhoud valt de USA-serie vooral op door de labels. Deze zijn gebaseerd op vintage verzamelbare honkbalkaarten en iedere fles toont de zelfgekozen 'sterspeler' van de distilleerderij.
Dave Worthington, de wereldwijde merkambassadeur van That Boutique-y Whisky Company vertelt tijdens een interview met Thespiritbusiness dat het idee is ontstaan tijdens een brainstormsessie waar er werd gekeken naar honkbalkaartcollecties. Hierbij waren ze erg enthousiast over de vintage-stijl van de kaarten. Na afloop zijn de distilleerderijen gevraagd om een foto van hun 'sterspeler' binnen het bedrijf toe te sturen, waarna artiest Amily Chappell de illustraties heeft gecreëerd.
Voor Atom Brands, de overkoepelende organisatie, zijn de handgetekende labels een manier om zich te onderscheiden van andere whiskey’s op de markt. Hiermee wil het bedrijf een jongere doelgroep aantrekken zonder onder te doen aan de kwaliteit van de whiskey.

Een Nederlands tintje in That Boutique-y Whisky Company

Een Nederlandse whisky is niet het eerste wat je verwacht tegen te komen bij de USA-serie, toch vinden we naast de negen Amerikaanse distilleerderijen ook de Nederlandse Millstone whisky in de collectie. Het gaat om in totaal 319 flessen rogge-whisky, gemaakt van 50% gemoute en 50% ongemoute rogge, gerijpt op geblakerde Amerikaanse eikenhouten vaten.
Op het label staat Patrick van Zuidam afgebeeld waarin hij een kliek (slaghout) vast heeft. Dit is een referentie naar een oud Hollands spel genaamd ‘Kolven’, een soort hockey. Met de gescheurde kaart en de kras door de letters USA wordt er aangegeven dat het een ‘nep’ kaart betreft omdat dit eigenlijk niet in de Amerikaanse serie thuishoort.
Afbeelding: That Boutique-y Whisky Company