Egan's Whiskey creëert kostbare 23-jarige oude single malt set

Nieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 12:00
egans senses
Damien Grey, de chef-kok en oprichter van het Dubliner restaurant Liath, heeft de handen ineengeslagen met Egan's Irish whiskey voor een eenmalige release van vijf 23 jaar oude single malt whiskeys. Deze bijzondere collectie, genaamd Senses, is gebaseerd op de vijf smaken: bitter, zuur, zout, umami en zoet.
Er zijn slechts 200 sets wereldwijd beschikbaar voor een prijs van 5.950 euro per stuk. Elke set bevat vijf flessen single malt, een proefbox met 40ml flesjes en een serie kaarten die de ontwikkeling van de whiskeys beschrijven. Kopers ontvangen bovendien een gratis tafel voor twee personen bij Liath Restaurant en een lidmaatschap voor de boekingsservice van het restaurant.

Vriendschap Damien Grey en Rupert Egan,

Rupert Egan, Egan's hoofdbonder, raakte bevriend met Grey nadat hij hem op maat gemaakte whiskey blends leverde om mee te koken. ‘Ongeveer een jaar daarna was ik in en uit bij Liath Restaurant te vinden, klinkend met verschillende distillaten, leeftijden, vattypes, blends, finishes en serveer sterktes. Wat ik destijds niet doorhad, was dat ik heimelijk door Damien werd geïnterviewd voor dit project’, vertelt Egan.

Op zoek naar de perfecte finish

Egan reisde de hele wereld over op zoek naar finish vaten die Greys concept waar konden maken. Voor de Goirt (zout) botteling koos hij vaten van Godet Cognac, omdat deze wijn of spirit aan zee was geproduceerd en gerijpt.
Voor de bittere expressie gebruikte hij een opnieuw verkoold vat waar eerder Imperial Stout van Dot Brew in had gezeten, wat volgens Egan de meest verbazingwekkende donkere chocolade-, koffie- en bittere tonen opleverde. Voor de Umami botteling wendde hij zich tot Brunello wijnproducent Col d'Orcia, wat een verbijsterend resultaat gaf.

Waar is de Senses collectie te koop?

Sommige finishingperiodes in de serie duurden maar liefst 18 maanden. De Senses collectie is exclusief online te koop via de Celtic Whiskey Shop.
Grey zegt hierover: ‘Voor mij was de enige weg om iets te doen dat nog nooit eerder was gedaan. Whisky is nog nooit op deze manier benaderd. Het was een extreem uitdagende onderneming. De smaakprofielen gaan veel dieper en er waren meer manieren om te falen - wat afschrikwekkend klinkt, maar voor mij was het een spannend concept omdat het uitdagender was om iets uitzonderlijks te creëren en produceren.’
Met deze innovatieve aanpak hebben Egan's en Grey hun steentje bijgedragen in de whiskywereld.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties