5 luxe whisky’s onder de 200 euro

Best of
donderdag, 23 mei 2024 om 16:00
glenmorangie 18 infinita
Het is tijd om eens wat luxe whisky’s onder de loep te nemen. Welke godendrank voor minder dan 200 euro kunnen we aanraden en zijn de moeite waard om een fles van open te trekken?
Whisky is er in zoveel varianten en er zijn zoveel verschillende smaken. Toch zal het menigmaal voorkomen dat iemand zich afvraagt wat voor mooie whisky van minder dan 200 euro een mooi idee is om op tafel te zetten. Want misschien wordt de avond heel special of zijn de gasten bijzonder. Wij geven je een paar tips waarmee je indruk maakt.

Glenmorangie Infinita

We starten de lijst met een whisky van Glenmorangie. Kan deze distilleerderij uit Schotland het ooit niet goed doen? Daar, waar de ketels lange giraffenhalzen hebben, weten de mensen wel hoe ze een mooie whisky moeten maken. En de vraag is dan ook of jij ooit een Glenmorangie whisky hebt gehad die niet de moeite waard was? Eén van de laatste expressies van de stokerij is Glenmorangie Infinita.
Een whisky die zich laat herkennen door aroma’s van honing, vanille, narcis en jasmijn. De adviesprijs is 125 euro. Je moet er alleen wel even je best voor doen om een fles op de kop te tikken, maar dan heb je ook wat.

The Dalmore Cigar Malt

Wie iets minder braafs zoekt dan de vorige whisky die we besproken hebben, kan terecht bij The Dalmore Cigar Malt, die ongeveer in dezelfde prijsklasse ligt. Voor ongeveer 130 euro koop je deze fles whisky (al is deze nu in de aanbieding). Waar ontleent de whisky zijn naam aan? Is de whisky zo rokerig dat je het gevoel hebt een sigaar te drinken?
Zeker niet. De whisky is juist vol en rond van smaak en in de mond kun je tropisch fruit proeven in combinatie met bananentoffee en hints van vanille-ijs. De whisky is bij uitstek geschikt om te drinken bij een goede sigaar. Niet dat we roken aan willen bevelen overigens.

Octomore 14.3 5 Years

Als je wél die ene rokerige whisky zoekt, dan hebben we meteen eentje waar je U tegen zegt. Wat dacht je van Bruichladdich Octomore 14.3? Alsof er een bom in je mond ontploft. Octomores zijn zwaar geturfde whisky’s. De 14.3 is de derde uit de reeks en heeft een PPM (turfgehalte) van 214,2. Het is dus een zéér rokerige whisky. Qua smaak moet je denken aan onder andere turf, vanille, toffee en haver.
Met het hoge alcoholpercentage van 61,4 procent raden we zeker aan hier een pipetje bij te gebruiken. Hoewel de standaard prijs van deze heftige godendrank vaak over de 200 euro is, kun je regelmatig één in de aanbieding spotten voor rond de 180 euro.

Tobermory 17

Het is een tijd waarin we veel Oloroso sherryvaten in whisky terugzien, al zal dat op een gegeven moment ook weer gaan veranderen. Als je een mooie luxe whisky zoekt voor rond de 150 euro van een Oloroso cask, dan ben je bij Tomermory aan het goede adres. De whisky is heerlijk fruitig en kruig qua smaak.
Zo kun je hints verwachten van bessen, frambozen in de neus, met in de mond juist karamel, droog eiken en kruiden. Alsof dat nog niet genoeg is, pist er een klein engeltje daarna over de tong door een afdronk af te leveren van onder andere bittere sinaasappel.

Lagvulin special release 2023

Dan gaan we door naar de laatste op deze lijst en dat is voor degenen die iets meer willen experimenteren met een finish, oftewel een vat waar de whisky als laatste in heeft gelegen. Goedkoop is het niet (zo’n 160 euro), maar afgelopen jaar heeft Diageo de special releases uitgebracht.
Daar zat een Lagavulin tussen met een cask finish op een tequila vat. Dit heeft gezorgd voor een verrassende smaak: ‘Kruidenrook, gestoofde pruimen, sinaasappelschil en eiken kruiden.’
Daarbij zijn we aan het einde gekomen van deze lijst 5 luxe whisky’s voor onder de 200 euro. Natuurlijk zijn er nog vele andere mooie whisky’s te vinden voor dit bedrag. Dus laten we vooral de tips met elkaar delen. Welke mooie whisky zou jij onder de 200 euro aanraden aan mensen en bij welke gelegenheid?

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties