Er komt een speciale Deense whisky naar Nederland in de toekomst

Nieuws
vrijdag, 30 augustus 2024 om 19:00
thy whisky
Wat doen we als we een speciale whisky exclusief naar Nederland moeten brengen? Dat moeten Thijs Klaverstijn, whiskyschrijver en eigenaar van Words of Whisky, Hogshead Imports en Thy Whisky Distillery gedacht hebben. Het antwoord op die vraag is er en laat niet meer lang op zich wachten.
Via social media was er zo nu en dan al een aanwijzing te vinden voor de speciale whisky. Een tijdje geleden was Thijs Klaverstijn, whiskyschrijver en -liefhebber, namelijk in Denemarken op bezoek bij de Thy distilleerderij. Nu is bekendgemaakt dat Klaverstijn de stokerij met een missie bezocht. Hij heeft namelijk een speciale expressie van de Deense whisky gekozen die exclusief naar Nederland komt.

Keuze uit zes verschillende Thy whisky's

Klaverstijn had de keuze uit een aantal cask samples die tijdens een uitgebreide proeverij aan hem voorgezet zijn. Hieronder de drams van Thy Whisky die de schrijver geproefd heeft met daarbij het nummer van het vat, wanneer het vat gevuld is en wat voor vat het precies is:
VatnummerType whiskyType vatVuldatum
271Pale200 liter ex-bourbon21-02-2019
58-2Pale100 liter 2nd fill oloroso01-09-2019
1261Bøg 200 liter 2nd fill oloroso23-05-2019
44-2Bøg 200 liter ex-bourbon29-01-2019
269Bøg 120 liter ex-bourbon25-01-2019
411Pale250 liter Pedro Ximénez20-03-2020
Klaverstijn vertelt dat hij veel overwegingen had bij het kiezen van een vat. Een van de samples was bijvoorbeeld een expressie die ongetwijfeld aan zou slaan: een whisky die al vier jaar in een Pedro Ximénez vat rijpte.
'Het was groot, intens en extravagant. Ik ben ervan overtuigd dat het alleen al op basis van de kleur verkocht zou zijn. Maar daar was ik niet naar op zoek.'

Het karakter van Thy in een exclusieve whisky

Klaverstijn heeft uiteindelijk gekozen voor een whisky die het unieke karakter van de Deense distilleerderij kenmerkt. Thy doet namelijk iets unieks dat nergens anders ter wereld gebeurt. In plaats van het roken met turf gebruikt de stokerij beukenhout om de whisky rokerig te maken.
De Nederlandse whiskyschrijver vertelt dat dit een element is waardoor hij enkele jaren geleden verliefd is geworden op de Deense whisky. De geur en smaak die deze manier van roken achterlaat in de whisky is volgens de schrijver wat minder heftig en voor hem heeft het zelfs een nostalgische waarde.
'Turf komt minder voor op het Europese vasteland dan in Schotland. Ik heb echter dierbare herinneringen aan vreugdevuren en de bijbehorende houtrook die mijn kleren, haar en neusgaten binnendringt. Deze herinneringen worden opgeroepen door Thy's whisky's met beukenhout.'

Dit wordt de exclusieve Thy whisky voor Nederland

Klaverstijn heeft uiteindelijk gekozen voor een van de vaten die de gerookte Thy whisky bevat. De keuze viel op vat 269: Bøg (Beukenhout rook). Het vat is in januari 2019 gevuld en levert dus een vijf jaar oude expressie op.
De tasting notes van de drank zijn nog niet bekendgemaakt, maar wel wanneer we de drank ongeveer mogen verwachten. De releasedatum van de exclusieve Thy whisky staat namelijk gepland voor eind dit jaar. De drank is waarschijnlijk wel al te proeven tijdens de proeverij van de distilleerderij die komende maand plaatsvindt.
Lees hier onze review van de Thy Bøg whisky die met beukenhout gerookt is.
Whisky Almanak Image
Whisky Almanak
EUR17.5
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS