Exclusieve Highland Park 54 Year Old onder de hamer

Nieuws
donderdag, 04 mei 2023 om 17:00
highland park 54 year old
Highland Park bestaat dit jaar 225 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. De distilleerderij bracht daarom eerder dit jaar de Highland Park 54 Year Old uit, waarvan een fles nu geveild wordt bij veilinghuis Bonhams in Hong Kong.
Er zijn maar 225 flessen van de Highland Park 54 Year Old, één voor ieder jaar. Behalve de gelimiteerde oplage is ook de prijs een groot obstakel voor de gewone whiskyliefhebber: 39.000 pond. Een van deze flessen zou later deze maand nóg meer kunnen opleveren. Highland Park werkt namelijk samen met veilinghuis Bonhams en biedt een fles Highland Park 54 Year Old aan tijdens de Fine and Rare Wine & Whisky-veiling.
Verwacht wordt dat de fles tussen de 37.000 en 45.500 euro gaat opleveren. Dat hoge bedrag gaat wel naar een mooi doel, namelijk naar Save The Children Fund. Naast de zeldzame fles whisky wint de winnaar ook nog eens een unieke ervaring voor twee in Orkney, waar de distilleerderij gelegen is, inclusief vliegtickets, accommodatie en een tour van de distilleerderij. De veiling vindt later deze maand plaats op 18 mei.

Exclusief negengangenmenu

Voor het 225-jarige bestaan heeft Highland Parks global brand ambassador Martin Markvardsen ook samengewerkt met de beroemde chef Silas Li van het restaurant Hong Kong Cuisine 1983 om een negengangenmenu samen te stellen, doordrenkt en gecombineerd met het assortiment whisky van Highland Park. Zo staan op het menu onder meer foie gras, tofu in Chinese marinade whisky, Sichuan groene pepersaus en zelfgemaakt ijs van buffelmelk, krokant visgraatpoeder en whiskysiroop. Deze twee gerechten worden het hele jaar door aangeboden in het restaurant. Iedere week zijn er maar vijftien sets van het negengangenmenu beschikbaar.

Highland Park opgericht door whiskysmokkelaar

Highland Park werd in 1798 opgericht door Magnus Eunson, overdag een slager en kerkofficier en s’ nachts een illegale distilleerder en whiskysmokkelaar. Volgens de legende verstopte hij zijn voorraad onder de preekstoel. Pas in 1826 kreeg Highland Park een officiële vergunning om whisky te destilleren. Sindsdien heeft de distilleerderij meerdere prijzen binnengesleept, waaronder drie keer de titel ‘de beste gedistilleerde drank in de wereld’.