Exclusieve The Glenlivet The Twelve Elements collectie kost evenveel als een Lamborghini

Nieuws
donderdag, 15 februari 2024 om 17:00
twelve elements
The Glenlivet is dit jaar 200 jaar oud geworden. Ter gelegenheid van de verjaardag van het merk is nu een zeer exclusieve whiskycollectie aangekondigd. Het gaat om de The Twelve Elements, een set van twaalf flessen single malt whisky die zo exclusief is dat de prijskaart vergelijkbaar is met die van een Lamborghini.
Voor de twaalf single malt bottelingen in de reeks zijn twee vaten gebruikt die uit 1974 stammen: een first fill Amerikaans eikenhouten vat en een refill Amerikaans eikenhouten hogshead. De vaten zijn met de hand geselecteerd door Kevin Balmforth, cask master bij Chivas Brothers.
Balmforth vertelt dat de whisky een voorbeeld is van hoe mens en natuur samenkomen bij het maken van whisky. Volgens de cask master zijn er meerdere mensen voor de vaten verantwoordelijk geweest in de loop der tijd.
‘Dit is een van onze oudste officiële releases van The Glenlivet tot nu toe, een 50 jaar oude vloeistof die de voortdurende progressie van ons vakmanschap vertegenwoordigt.’

Wat is The Glenlivet The Twelve Elements single malt whisky?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat de The Glenlivet whiskyreeks in totaal uit twaalf flessen. Voor het ontwerp van de labels en de flessen is kunstmatige intelligentie (AI) ingezet door The Glenlivet. Door een aantal sleutelwoorden aan te geven kwamen de ontwerpen uiteindelijk tot stand. Elke fles van de collectie doet daarbij een ander belangrijk element bij het maken van whisky aan. Dit zijn de namen van de twaalf flessen van The Glenlivet The Twelve Elements.
  • Air
  • Angel Share
  • Barley
  • Cooper
  • Copper
  • Distiller
  • Earth
  • Fire
  • Heritage
  • Time
  • Water
  • Wood
Hoewel het twaalf verschillende flessen zijn, is het één en dezelfde whisky die gebotteld is. De tasting notes die Balmforth aan de expressie gekoppeld heeft zijn als volgt:
Neus: Fruitigheid met topnoten van zachte rode appel, marasquin kersen, verse ananas en zelfgemaakte abrikozenjam, gecombineerd met gestoofde peren gebakken in een crumble. Dit wordt in balans gehouden door marsepein en gemalen kaneel en een vleugje honingraat van melkchocolade.
Smaak: Sappige abrikoos en verkoolde ananas, gevolgd door karamel en pure chocolademousse. Daarna volgt nog een laag van geroosterd eikenhout, nootachtige praline en gemberspecerijen met een subtiele hint van nootmuskaat.
Afdronk: Zeer lang en elegant met verwarmende specerijen.
In mei worden de flessen van The Twelve Elements op vatsterkte gebotteld. Het alcoholpercentage is onbekend.

Waar kun je The Glenlivet The Twelve Elements kopen?

De whiskycollectie is vanaf 21 februari te koop via Cabinet, de nieuwe online (de op blockchain gebaseerde) whiskymarktplaats van The Whisky Exchange. Als je een fles wil bemachtigen moet je er niet alleen snel bij zijn, maar ook flink in de buidel tasten. Een fles kost namelijk 40.000 euro, exclusief BTW. De prijs van de totale set van twaalf flessen komt daardoor terecht op 480000 euro.
Kopers ontvangen bij aankoop een digitaal certificaat en de gekochte fles(sen). Daarnaast worden er drie samples van 5 centiliter geleverd. Dit zijn monsters van de single malt whisky op 48-, 49- en 50-jarige leeftijd.
Foto: The Glenlivet

POPULAIR NIEUWS