Glenturret onthult nieuw kernassortiment voor 2024 met acht whisky’s

Nieuws
donderdag, 18 juli 2024 om 7:00
glenturret core range 2024 whisky
Elk jaar brengt Glenturret een nieuw kernassortiment uit dat voortborduurt op de selectie van het jaar ervoor. De selectie voor dit jaar is bekend en bestaat uit acht flessen, waarvan twee zeldzame expressies.
De acht Glenturret whisky’s die dit jaar in de spotlight staan draaien stuk voor stuk om de drie pijlers van het whiskymerk: herkomst, bekwaamheid en passie. Elk van de Highland single malt whisky’s komt van een van de twee new make spirits (peated of non-peated) van de distilleerderij in Schotland.

Wat zijn de whisky’s in het Glenturret 2024 kernassortiment?

Hieronder zetten we de eerste vijf releases uit het Glenturret 2024 kernassortiment op een rij. Daarbij vermelden we de gebruikte vaten en de tasting notes van de expressies.
The Glenturret Triple Wood 2024
Zoals de naam al verraadt, heeft deze whisky gerijpt in drie soorten vaten. Dit zijn Amerikaanse en Europese sherry vaten en ex-bourbonvaten. Het levert tasting notes op met tonen van zachte vanilletoffee, citrusfruit, peren, zoete houtkruiden, honing, gember en kaneel.
The Glenturret 7 Years Old Peat Smoked 2024
De volgende Glenturret whisky is 7 jaar oud en is afkomstig van het geturfde distillaat van de stokerij. De whisky heeft gerijpt in Amerikaanse eikenhouten en Europese eikenhouten vaten. De tasting notes van de whisky omvatten onder andere een lichte rokerigheid, romige vanille en een zoete afdronk met tonen van eikenhout.
The Glenturret 10 Years Old Peat Smoked 2024
De derde single malt whisky in de nieuwe kernreeks van Glenturret is de 10 Years Old Peat Smoked expressie. Deze expressie viert de evolutie van het gebruik van de gerst en de turf dat in de whisky’s van de distilleerderij gebruikt wordt. Daarnaast viert de whisky de vaten van de stokerij.
De drank heeft gerijpt in Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten, wat tasting notes met gedroogde appel, citrusfruit, turfrook en vanille oplevert. In de afdronk is nog een vleugje zeezout te vinden.
The Glenturret 12 Years Old 2024
‘Het hart van The Glenturret’ is de bijnaam van deze whisky. Deze expressie komt uit verschillende vaten zoals oloroso, Pedro Ximénez vaten en eikenhouten vaten uit verschillende werelddelen. Hiermee benadrukt de stokerij haar expertise bij het stoken van de godendrank.
De tasting notes van deze 12 jaar oude whisky bestaan uit gember, kaneel, vanille. Deze smaken worden gevolgd door een combinatie met donkere chocolade en bessencompote.
De 14 jaar oude The Glenturret single malt whisky is alleen bij de stokerij te koop
De 14 jaar oude The Glenturret single malt whisky is alleen bij de stokerij te koop
The Glenturret 14 Years Old Peat Smoked 2024 (distillery exclusive release)
Bij de reeks hoort ook een fles die alleen in de stokerij in Schotland te koop is. Deze expressie heeft 14 jaar mogen rijpen in Europese first fill eikenhouten vaten en second fill vaten. De tasting notes van de whisky bestaan daardoor uit tonen van citrus, rozijnen, vanille, rood fruit en zachte houtkruiden met een vleugje rook.
The Glenturret 15 Years Old 2024
We laten de Amerikaanse en Europese eikenhouten vaten even achterwege. De Glenturret 15 Years Old 2024 heeft namelijk gerijpt in Pedro Ximénez en oloroso sherryvaten. Het geeft de whisky een diep karakter van kruiden en een romig mondgevoel.
De tasting notes bestaan uit rozijnen, vanille, gember, zoete kruiden en een rijke, fruitige afdronk.

Wat zijn de zeldzame Glenturret whisky’s in de nieuwe kernreeks?

De laatste paar whisky’s zijn zeldzamer van aard. Elke fles is gelimiteerd in oplage. Hieronder zetten we ze op een rijtje:
The Glenturret 25 Years Old 2024
Na een kwart eeuw gerijpt te hebben in een Europese eikenhouten oloroso sherryvat en een Amerikaans eikenhouten oloroso sherryvat, is deze Glenturret whisky gebotteld op 41 procent alcohol by volume (ABV). Van deze fles zijn slechts 210 exemplaren wereldwijd te vinden.
De smaak van de whisky bestaat uit tonen van zoete ananas, kaneel, gember, gekarameliseerde appel en gedroogde vruchten, met kruidige invloeden van nootmuskaat. Dit alles leidt tot een warme afdronk.
The Glenturret 30 Years Old
De laatste en de oudste whisky heeft gerijpt in een Europees oloroso sherryat, een Amerikaans Pedro Ximénez vat, een Port pipe en een refill eikenhouten vat. Hieruit zijn uiteindelijk 300 flessen gebotteld op 40,6 procent alcohol by volume (ABV).
De smaak van de whisky omvat kruidige tonen van kaneel, gember en eikenhout in eerste instantie. Daarna volgen er tonen van gedroogde vruchten, rozijnen en sultana’s met citrusvruchten en donker fruit. De afdronk introduceert zoethout en anijszaad.
Elk van deze flessen is te koop via de website van The Glenturret Distillery. Daar worden prijzen aangegeven tussen de 64,95 euro voor de Triple Wood 2024 en 2169,95 euro voor de 30 jaar oude whisky.
De dranken zullen ook te koop aangeboden in ons kikkerland, maar waar de whisky’s precies te vinden zijn is niet bekendgemaakt.
Exclusieve Glencairn Cut Whiskyglazen Set - 16% Loodkristal - Handgemaakt - 4 Glazen Image
Exclusieve Glencairn Cut Whiskyglazen Set - 16% Loodkristal - Handgemaakt - 4 Glazen
EUR89.95
Op voorraad
Koop op bol.
Foto's: The Glenturret

POPULAIR NIEUWS