Groot inspiratiebron en icoon in de whisky-industrie overleden

Nieuws
donderdag, 04 april 2024 om 7:00
ian urquhart gordon 7 macphail
De whisky-industrie is een grote naam kwijtgeraakt. Ian Urquhart, de voormalige directeur van whiskyproducent Gordon & MacPhail is overleden. Hij is na een kort ziekbed vredig overleden op vrijdag 15 maart in het bijzijn van zijn familie. Urquhart is 76 jaar oud geworden.
Urquhart wordt beschreven als een ‘rustige, bescheiden man die nooit de schijnwerpers zocht en niet van ophef hield’.
Zijn carrière in de drankenindustrie begon in de kruidenierswinkel van zijn vader in Elgin. Daar hielp hij vanaf 12-jarige leeftijd in de schoolvakanties. Later werkte hij bij de drankenafdeling van Harrods in Londen en Frankrijk. In 1967 keerde hij terug naar Elgin, waar hij als de derde generatie van zijn familie bij onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail in dienst trad.
In de jaren daarna kwamen zijn zus Rosemary Rankin en zijn broers Michael en David ook in dienst bij de whiskymaker. Urquhart heeft voor zijn pensioen ruim 40 jaar in de whisky-industrie gewerkt, waaronder als managing director van Gordon & MacPhail.

Urquhart was een inspiratie voor de whisky-industrie

In de jaren dat hij actief was in de whisky-industrie was Urquhart was hij van grote invloed. Zo overzag hij de aankoop van de Benromach Distillery in 1993 en speelde hij een grote rol bij het bedenken van de nieuwe whiskystijl van de stokerij.
Ewen Mackintosh, directeur van Gordon & MacPhail, vertelt dat Urquhart een ongeëvenaarde kennis had over het rijpen van Schotse whisky die hij overdroeg aan nieuwe generaties.
‘Ian was een steunpilaar van zowel de whisky-industrie als de lokale gemeenschap. Hij was een voorvechter voor Moray en hiel bij het opzetten van het Spirit of Speyside festival, dat dit jaar zijn 25e jubileum viert.’
Andere onafhankelijke bottelaars zoals Adelphi, Singatory en IanMacleod haalden inspiratie uit Uquhart en gingen aan de slag met eigen stokerijen. De voormalig directeur van Gordon & MacPhail en Keeper of the Quaich is samen met zijn broer Michael in 2022 onderscheiden met een CBE in de Queen's Platinum Jubilee honours list van 2022 voor hun diensten aan de Schotse whisky-industrie.
Afgelopen november overleed Ian Good, voormalig non-actief directeur van de Edrington Group.
Foto: Gordon & MacPhail
Dit artikel is onafhankelijk tot stand gekomen. In onze content zit veel liefde, tijd en aandacht. Mocht je dat kunnen waarderen, dan kan dat met een donatie. Kijk voor de button hieronder.

POPULAIR NIEUWS