Hintte deze vrouw al op haar naam van deze nieuwe Ardbeg whisky?!

Nieuws
door Monkey
zondag, 24 september 2023 om 13:00
ardbeg traigh bhan
De Ardbeg Distillery heeft een nieuwe expressie gelanceerd in de jaarlijkse Traigh Bhan serie. Dit jaar gaat het om een whisky die volgens het merk een echte tropische uitstraling heeft. Met deze fles is iets bijzonders aan de hand, want wiens naam staat erop?
Het is de vijfde keer dat Ardbeg met een Traigh Bhan release komt. Dit keer zijn er ex-bourbon en Olosoro sherryvaten voor de rijping gebruikt. Daarin heeft de whisky 19 jaar doorgebracht om vervolgens gebotteld te worden op 46,2 procent ABV.
De Traigh Bhan whisky vereeuwigt zoals elk jaar een Ardbeg medewerker op het label in een speciale regel. Dit jaar luidt die regel TB/05-12.02.2004/23.GM. Het eerste deel duidt op de naam van de whisky, Traigh Bhan batch 5. Het middelste gedeelde is de datum waarop de spirit het vat in ging (12 februari 2004) en gebotteld werd (12-februari 2023). Met het laatste gedeelte wordt de medewerker aangeduid, in dit geval met GM.
Diverse bronnen vermelden dat het om meesterblender Gillian Macdonald gaat van Glenmorangie. We hadden eerder dit jaar in Amsterdam een interview met haar. Tijdens dat gesprek vroegen we aan haar welke whisky ze nog graag wilde uitbrengen. Lachend zei ze toen: ‘Misschien is dat er wel al, maar moet het nog uitkomen.’

Het kan dus zomaar zo zijn dat Macdonald het toen over de Traigh Bhan whisky had. Ter info: Glenmorangie en Ardbeg hebben dezelfde eigenaar. Wel is er iets vreemds aan de hand, want foto's op het internet laten tot dusver een andere naam zien op de fles. Mogelijk gaat het om een andere fles die gebruikt is voor de foto's of simpelweg een placeholder.

Wat is de Ardbeg Traigh Bhan batch 5 whisky?

De whisky kent een levendig profiel heeft. De tasting notes van de whisky zijn wat verrassend, gezien de ex-bourbon en sherryvaten die er gebruikt zijn. Zo meldt de meesterblender namelijk dat deze botteling onder andere ‘tropische hints van mango, guave en kokosnoot’ heeft.
Dit zijn de volledige tasting notes die Ardbeg aan de whisky gekoppeld heeft:
Neus: Verse groene peper, gerookte mango en guave met esdoorn spek.
Smaak: Geroosterde tonkaboon en witte peper met anijs, verbrande heide en gekruide bieslook.
Afdronk: Bevredigend, lang, met tonen van warme toffee fudge en gerookte boter.
Ardeg heeft de Traigh Bhan whisky inmiddels ook al in ons land uitgebracht. De whisky is namelijk al online te koop, waarbij je de drank in veel gevallen de volgende werkdag al in huis kunt hebben. 

POPULAIR NIEUWS