In dit land is de whiskymarkt steeds groter aan het worden

Nieuws
dinsdag, 20 februari 2024 om 13:00
whisky toast
Whisky is wereldwijd een geliefde drank en de populariteit blijft maar groeien. In China is de godendrank momenteel aan een opmars bezig, waardoor een traditionele drank wat naar de achtergrond verdwijnt, zo meldt BBC.
BBC meldt dat er tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar, wat dit jaar The Year of the Dragon aandoet, veel meer whisky gedronken is dan baijiu. De sterkedrank is al honderden jaren de favoriet bij vieringen in China, maar dat is nu flink af genomen.
Buitenlandse dranken worden steeds populairder in China en daar heeft baijiu nu last van. Onderzoek van Euromonitor International wijst uit dat whisky in 2022 goed was voor 2,3 miljard dollar omzet. Dit komt doordat jongere, beter opgeleide mensen uit de middenklasse en meer drinkende vrouwen kiezen voor de godendrank. Hier zit namelijk doorgaans minder alcohol in dan in baijiu.

Markt voor Chinese whisky is populair

Vooral de groeiende vraag naar whisky in China heeft internationale merken aangemoedigd om voet aan de grond te zetten in het land. Zo is Pernod Ricard de bouw gestart van een distilleerderij in Sichuan en heeft ook Angus Dundee een project in China gestart.
Diageo heeft ook een stokerij in aantocht. Deze opent in december haar deuren in de provincie Yunan. Atul Chhaparwal, managing director voor Diago in China vertelt dat whisky op het moment minder dan 2 procent van de markt voor gedistilleerde dranken in China uitmaakt. Er ligt volgens hem genoeg ruimte voor iedereen. ‘We zijn hier voor de lange termijn,’ aldus Chhaparwal.
Volgens hem is de markt zelfs dusdanig levendig dat er genoeg ruimte is voor single malt, blended whisky en voor zowel lokale als internationale spelers.
Pernod Ricard meldt dat er op het moment tussen de 30 en 50 lokale distilleerderijen in aanbouw zijn. Deze ontstaan overal in het land. Het duurt nog enkele jaren voordat er godendrank wordt uitgebracht, maar dat de groei enorm is, mag duidelijk zijn. De markt voor whisky breidt zich overigens ook uit in andere delen van Azië.
Foto: Our Whisky Foundation

POPULAIR NIEUWS