In Ierland komt de eerste spirit voor whisky uit de gevangenis

Nieuws
vrijdag, 12 april 2024 om 7:00
mc connells reception 2
In Ierland is er een belangrijk moment gevierd. De J&J McConnell’s Distillery heeft namelijk eindelijk haar eigen spirit gestookt in de Crumlin Road Goal. De gevangenis is de afgelopen jaren flink verbouwd en sinds kort officieel de thuisbasis van de stokerij.
McConnell’s heeft al een aantal expressies uitgebracht. Dit zijn de McConnell’s 5 Year Old Irish Whisky en de Irish Whisky Sherry Cask finish. Beide expressies zijn wel van McConnell’s maar komen niet uit de eigen ketels. Voor het eerst is er nu spirit geproduceerd uit de eigen stokerij die onlangs geopend is.
Zoals gebruikelijk duurt het dus nog drie jaar voordat deze spirit verwerkt is tot de inaugurele release. Als alles gaat zoals gepland verschijnen er een McConnell’s blended expressie en een single malt whisky in 2029. In wat voor vaten de whisky’s rijpen, is nog niet bekendgemaakt.
Totdat de whisky klaar is zal deze rijpen in het oude gevangenisgebouw. Daar is het enorme pand, dat uit meerdere vleugels bestaat, namelijk groot genoeg voor.
In de video hieronder kun je zien hoe groot de distilleerderij in Belfast is.

De J&J McConnell's distilleerderij aan de Crumlin Road Goal in Belfast

Nieuwe McConnell’s whisky stokerij is enorm

De nieuwe distilleerderij van McConnell’s is op het moment van schrijven slechts enkele weken geopend. De oude Victoriaanse gevangenis in Belfast is voor een groot deel aangepast zodat de apparatuur erin zou kunnen. Zo zijn er drie grote ketels, een wash still van 5.000 liter en een intermediate still en een spirit still van 3.000 liter geplaatst. De productie van whisky vindt onder het toeziende oog van Vrouwe Justitia plaats.
Afgelopen jaar spraken wij Sarah Kennedy, brand manager van de distilleerderij, over de distilleerderij en het verleden ervan. Kennedy vertelt dat de naam verwijst naar twee broers die het merk van hun moeder Eleanor hebben overgenomen. Daarnaast vertelt ze over de komst van de nieuwe stokerij in Belfast, het whiskymerk en over Den Haag. Zij vertelt onder andere waarom de 'e' bij het McConnell's merk ontbreekt.
Foto: McConnell's Distillery

POPULAIR NIEUWS