InchDairnie brengt haar eerste Schotse whisky uit

Nieuws
vrijdag, 28 april 2023 om 11:00
ryelaw whisky inchdairnie
Wellicht klinkt de naam InchDairnie je wat minder bekend in de oren. De distilleerderij in Fife is namelijk nog niet zo heel oud. In 2016 is de stokerij opgericht en nu is haar eerste Schotse whisky uitgebracht: Ryelaw.
InchDairnie Ryelaw is een whisky die gemaakt is van lokaal geteelde gemoute rogge (53 procent) en gerst (47 procent) die extra fijn is gemalen. De gebruikte granen zijn met een speciale Meura maischfilter verwerkt, waarvan er in heel Schotland naar verluidt slechts twee in gebruik zijn. Daarnaast is de whisky gefermenteerd met een specifieke gistsoort, die voor een hogere smaak zorgt.
Scott Sneddon, manager van InchDairnie, vertelt aan The Spirits Business dat het een redelijk jonge whisky is die een uniek proces doorlopen heeft. Het beslag is namelijk gefilterd waardoor de rogge redelijk goed en op een hoger niveau verwerkt kon worden. Het levert volgens Sneddon een ‘rogge op die anders is’.

Wat is InchDarnie Ryelaw whisky?

De whisky is dubbel gedistilleerd in pot stills en heeft zijn rijping vanaf 2017 doorgemaakt in nieuwe eikenhouten vaten. De leeftijd van de drank zorgt ervoor dat deze pittig is met een lange afdronk, maar wel een mooie complexiteit kent. Wat betreft smaken mag je van InchDairnies eerste Schotse whisky onder andere kruiden, hout, bessen en granen of brood verwachten.
De whisky wordt in een luxe ogende fles geleverd. De fles heeft geen etiket, maar alle informatie over de whisky staat op de fles gedrukt. De hals van de fles is bekleed met metaal, waar ook de dop van gemaakt is. Op de dop staat verder InchDairnie Distillery en de letters RL, die voor Ryelaw staan.
InchDairnie zal bij de komende releases hoogstwaarschijnlijk andere letters voor die dop gebruiken. Er staan namelijk nog een paar whisky’s gepland. Onder andere Finglassie, Strathenry, Prinlaws (2027) Kinglassie (2025) en InchDairnie (2029) zijn op de website te vinden.
Ryelaw whisky is vanaf vandaag te koop, maar voor zover bekend alleen in het Verenigd Koninkrijk. Een fles kost ongeveer 110 pond. InchDairnie meldt op zijn website dat de drank later wel wereldwijd uitgerold zal worden.
Wist je dat Millstone onlangs nog de award voor 's werelds beste rye whisky 2023 in de wacht sleepte?