Is de whisky van het jaar 2024 al bekend?

Nieuws
woensdag, 06 december 2023 om 9:00
loch lomond 18 yo
Nog een klein maandje en dan zit het jaar erop. Zoals elk jaar heeft The Whisky Exchange de whisky van het jaar gekozen. Opmerkelijk is dat het vermeld wordt als de 'whisky van het jaar 2024'. Dit jaar is de keuze van de whiskyretailer gevallen op een single malt uit Schotland: Loch Lomond 18 Year Old whisky.
De Schotse expressie van de Lock Lomond Distillery in de Highlands nam het op tegen verschillende andere whisky’s waarbij de regel was dat een fles minder dan 90 pond moest kosten en nog steeds te koop moest zijn. In de selectie vielen whisky’s als de Glenglassaugh Sandend, de GlenAllachie 15 Year Old, de Jura 18 Year Old en de Arran Sherry Cask. De Glenglassaugh expressie ging naar huis met een tweede prijs, terwijl de GlenAllachie de derde prijs meenam.
Dawn Davies, hoofd inkoper bij The Whisky Exchange, vertelt dat het een moeilijk jaar was wat betreft de selectie. Volgens haar verdienden alle zes expressies de kroon. Michael Henry, meesterdistilleerderij van Loch Lomond, is ontzettend blij met de award van de retailer. ‘Het is een hele eer om deze award van The Whisky Exchange te ontvangen, zeker wetende dat de jury bestond uit enkele van de beste ambassadeurs van de whisky-industrie.'

Wat is de Loch Lomond 18 Year Old whisky?

De Highland whisky is al eerder bekroond. Tijdens The Spirits Business 2023 Scotch Whisky Awards nam de drank een gouden plak mee. De drank is 18 jaar lang gerijpt in verschillende Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna is de drank gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). Het heeft de volgende tasting notes opgeleverd:
Neus: Tonen van groene appel, grapefruit en kamperfoelie.
Smaak: Gebakken appels, toffee, tabaksbladeren en kruisbessen.
Afdronk: Lang met gedroogde thee, tabaksbladeren en lichte tonen van turf en rook.
De whisky is onder andere via The Whisky Exchange te koop voor 79,50 pond. In Nederland kun je de whisky ook bestellen. De whisky heeft een verkoopadviesprijs van ongeveer 70 euro.