Jack Daniel’s verliest gevecht om whiskynaam van komieken

Nieuws
zaterdag, 27 mei 2023 om 13:00
jack daniels
Jack Daniel’s heeft een rechtszaak tegen twee komieken verloren. De zaak was door het whiskeymerk aangespannen tegen twee komieken uit de BBC Scotland serie Still Game. Dat liep alleen niet zoals Jack Daniel's had gehoopt.
De komieken Greg Hemphill en Ford Kiernan schitteren in die serie als de Schotse gepensioneerden Jack Jarvis en Victor McDade die hun oude dag op een grootse manier vieren. De serie heeft behoorlijk wat seizoenen achter de rug, maar stopte uiteindelijk omdat het duo met pensioen ging in 2019. Na hun pensioen kwam er in 2021 nog een whisky uit met de naam Jack & Victor.
Alleen dat viel niet goed bij Brown-Forman, het bedrijf achter het whiskeymerk Jack Daniel’s. Omdat de naam te veel zou lijken op die van het whiskeymerk werd er een geding om het handelsmerk aangespannen. Jack Daniel’s heeft in het Verenigd Koninkrijk namelijk handelsmerken voor ‘Jack’ en ‘Gentleman Jack’ en de naam Jack & Victor zou misbruik maken van de reputatie van het Tennessee whiskeymerk.

Wat is het oordeel in de strijd tussen Jack Daniel’s en Jack & Victor?

Hemphill vertelde dat de populariteit van Still Game ervoor had gezorgd dat de namen van de karakters Jack en Victor onlosmakelijk verbonden waren met de serie. Verder was er volgens hem geen bewijs voor een mogelijk profijt van de merknaam van de Tennessee whiskey.
Het UK Intellectual Property Office (UKIPO) boog zich over de zaak en wees vervolgens de claim van Jack Daniel’s af. De merkaanvraag voor Jack & Victor kon gewoon door naar registratie. Heather Harrison, comptroller general bij UKIPO, vertelt dat de verschillen tussen de merknamen te groot zijn om misbruik te maken.
Jack Daniel’s heeft een boete van 3200 pond gekregen. Dit zijn de kosten die Hemphill en Kiernan voor de zaak gemaakt hebben. Jack Daniel’s raakte eerder dit jaar nog in een andere merkenstrijd verwikkeld. De zaak tussen het whiskeymerk en een merk voor hondenspeeltjes loopt nog steeds.