Distilleerderij Donderdag: Wagging Finger is niet zomaar een distilleerderij

Rubrieken
door Whisky Monkey!donderdag, 19 oktober 2023 om 15:00
waggin finger willemijn 1
Het is weer donderdag en we vonden dat het weer eens tijd was om een weekje op Nederlandse bodem te vertoeven. Deze week gaan we in Distilleerderij Donderdag naar Wagging Finger in Deventer.
Het verhaal van Wagging Finger is een verhaal over een droom die er maar niet van leek te komen, maar door een moedig besluit toch van de grond is gekomen. Erik Molenaar, eigenaar van Wagging Finger Distillery, had al jaren de droom om voor zichzelf te beginnen met een eigen stokerij, maar had ook een baan als projectleider...

Je hart volgen

Molenaar hakt in 2015 uiteindelijk de knoop door en vertelt zijn werkgever dat het tijd is om verder te gaan. Hij stopt met zijn baan om zich volledig te storten op zijn passie. Maar daar moet eerst het een en ander voor geregeld worden. Denk hierbij aan een locatie, apparatuur en ingrediënten.
Er wordt een locatie gevonden in Deventer en daar zet Molenaar in het begin van 2016 ketels en andere apparatuur in. Ook de ingrediënten zijn dan op locatie binnengekomen en het maken van de eerste drank kan beginnen. Maar wat voor naam moet er dan op de gevel komen? Molenaar weet precies wat hij wil: het wordt Wagging Finger.
De naam van de distilleerderij in Deventer staat voor het waarschuwend heen en weer schudden met je vinger. Om precies te zijn in de richting van de titanen in de wereld van het distilleren. Want zijn drank is geen opsmuk, geen hypes of dergelijke, maar what you see is what you get.

Over Willemijn en gin

Wagging Finger stookt in het begin nog niet direct het levenswater. Er wordt begonnen met gin, waarvan het recept uit een boek met Engelse ginmerken uit de jaren ‘50 komt. Voor het recept gebruikt de distilleerder jeneverbes met kruiden zoals korianderzaad, kaneel en kardemom. Het moet namelijk een goede stevige gin worden met een unieke eigen smaak. In dit geval is dat kruidige drank met een licht bittere nasmaak.
Na een aantal experimenten is de Wagging Finger gin perfect. De tijd erna verschijnen er nog meer gins en andere dranken, waaronder een gin die maar liefst twee jaar in Amerikaanse eikenhouten vaten gerust heeft.
Voor elke fles gin geldt dat er een bijzonder figuur op de ginflessen afgebeeld staat: Willemijn de betovergrootmoeder van Molenaar. Willemijn is niet alleen de betovergrootmoeder van de stoker, maar ook de naam van de ketel waarin de dranken gestookt zijn. Ze heeft dus een directe link met al het lekkers wat Wagging Finger produceert, of dat nou gin is, of de andere dranken zoals de Wagging Finger genever.
Naast deze dame is het logo van Wagging Finger te vinden op de flessen. Dit logo heeft een dubbele betekenis, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Het is namelijk het alchemistische symbool dat leven betekent. Keer je dat logo om, dan betekent het ineens dood. Het is een logo dat niet zomaar gekozen lijkt te zijn. Als je een fles whisky net opent, staat deze rechtop en zit hij vol met levenswater. Maak je de fles lees door de laatste dram eruit te schenken, dan heb je het logo dat dood betekent en.. een bottle kill.

Het jaar van Wagging Finger whisky

Molenaar is in de tijd dat de gins uitkomen niet alleen met die dranken bezig. Hij werkt ook al druk aan whisky. In 2018 is het eindelijk zover: de eerste volledige eigen stook van Wagging Finger Distillery is een feit en dat wordt met de wereld gedeeld door middel van een live video.
De vaten voor de whisky zijn gevuld op 27 juli. Het zijn 130 liter Oloroso sherryvaten met daarin drank die inmiddels whisky mag heten. Wanneer de eerste whisky uitkomt, is alleen nog niet bekend.

Niet alleen een distilleerderij

Molenaar is intussen ook ontzettend druk met een andere tak van sport. Hij is naast distilleerder namelijk ook actief als onafhankelijke bottelaar van dranken én als importeur en distributeur van verschillende dranken. Een van de producten die Kintra heeft is een eigen lijn aan Schotse whisky’s, bestaande uit blended malts en single malts. Hierin zitten elixirs van bekende en onbekende distilleerderijen. Deze whisky’s zijn bij verschillende slijterijen in Nederland te vinden.
Een van de dranken die Kintra Spirits importeert en distribueert is McConnell’s Irish whiskey. Dit merk voert op het moment twee whiskeys namelijk de 5 Year Old Irish Whisky en de Sherry Cask Finish, twee Ierse levenswaters die erg toegankelijk zijn. Eerder wijdden we ook al een Distilleerderij Donderdag aan de distilleerderij in Ierland.
Foto's: Wagging finger

POPULAIR NIEUWS