Talisker The Wild Explorador Review (Diageo Special Releases 2023)

Reviews
donderdag, 19 oktober 2023 om 11:00
talisker the wilder explorador special releases 2023 3
De Special Releases 2023 reeks van Diageo bevat acht whisky's die flink uiteen lopen qua smaak. Er is voor iedereen iets lekkers aanwezig in deze collectie, dus ook voor fans van Talisker. Sterker nog, voor die mensen ligt er iets moois in het verschiet in de vorm van een expressie die het thema van dit jaar Spirited Xchange op een bijzondere manier aanvliegt door het zonnige Portugal met het maritieme karakter van Skye te combineren. Hoe dat uitpakt en wat je van de whisky mag verwachten, lees je in deze Talisker The Wild Explorador Review.

Ontdek nieuwe een combinatie van klassiekers

Voor de Talisker expressie van dit jaar heeft Dr. Stuart Morrison, meesterblender bij Diageo, een verrassing in petto voor liefhebbers van het whiskymerk. De Wild Explorador is namelijk een kruising tussen Talisker Port Ruighe en een fan favoriet: Talisker 57 North. De whisky is er een zonder leeftijdsaanduiding die gerijpt heeft in Amerikaanse eikenhouten vaten. Daarna is er nog een finish overheen gegaan in een combinatie van White, Tawny en Ruby portvaten.
Dit zijn niet zomaar vaten die een seasoning van de wijn hebben gekregen, maar vaten waar de Portugese drank daadwerkelijk meerdere jaren in gezeten heeft. Hierdoor vult de finish de expressie van de Skye distilleerderij aan met een mooie draai. Zoals de rest van de Special Releases 2023 reeks is ook deze dram op natuurlijke vatsterkte de fles in gegaan. In dit geval is dat 59,7 procent alcohol by volume (ABV).

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Talisker
Soort whisky Single Malt
Kleur Goudgeel
Geur Roetige rook, Frazzles (baconchips), gedroogd fruit, tanninehoudend hout en zeezout
Smaak Rijke en krachtige turf, tonen van wijnvaten en donkere bessen, nootmuskaat en karamel
Afdronk Rook en maritieme tonen met kaneelgebak en jam
Leeftijd Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 59,7 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 150 euro
De Talisker The Wild Explorador whisky is te koop bij de betere slijter.

Een retro poster op een fles

Dat de Talisker The Wild Explorador een echte maritieme dram is geworden is meteen te zien op de illustratie van Rui Ricardo. De kans dat je wel eens werk van deze artiest uit Porto gezien hebt, is best groot. Ricardo's illustraties zijn wereldwijd te zien geweest in de vorm van uitingen voor onder andere KLM, British Airways, Hasbro, Vodafone en Samsung.
In dit geval heeft hij zijn illustratie gebaseerd op de kenmerken van de Talisker whisky. De maritieme elementen van Skye komen naar voren in de vorm van een zeilschip dat de woeste zee doorkruist. Op dat schip staat een Portugese zeeman die de verte in staart op zoek naar nieuwe kusten. Het geheel vormt een soort retro poster op het label en de koker van de whisky die schittert in zijn eenvoud. Hoewel dit niet de meest mooie illustratie is van dit jaar, mag het label er absoluut zijn.
En de whisky zelf? Die neemt je mee op de ontdekkingsreis die het label aan aankondigt.

Een Talisker met een twist

Als je de Wild Explorador whisky in je glas hebt, kun je als Talisker fan gerust je hart ophalen. De invloed van de portvaten heeft het typische karakter van Talisker duidelijk niet op de achtergrond gezet. De dram presenteert zich bij een eerste keer ruiken met maritieme aroma’s van zout, zeewier en hints van jodium. Daarnaast geeft de whisky wat rokerigs af met wat kruidige elementen. Een tweede keer ruiken onthult een nieuwe, zoetere laag van zacht leer, rood fruit, tonen van mango en rozijnen, samen met een vleugje rook van de grill.
Niet alleen in de neus presenteert deze expressie zich als een echte Talisker. Ook de tong wordt met een combinatie van zilt en zout verwend. De whisky begint met een prikkel op de tong om vervolgens zoeter te worden. Tonen van peper en fruit hebben de overhand en worden vergezeld door een pittige rooksmaak. In de afdronk die aangenaam lang is komen er meer kruiden naar voren zoals paprika. Samen met een wat peperige smaak neemt de whisky vervolgens afscheid van je smaakpapillen.
Met een druppel water wordt de Wild Explorador iets zachter in de neus en op de tong. Het maritieme karakter van de Talisker blijft boven alles aanwezig, maar het peperige neemt wat af. Daarmee wordt deze whisky er een die niet alleen voor Talisker fans een must is, maar ook voor whiskydrinkers die eens op ontdekkingsreis naar Skye willen gaan een mooie dram is.

Conclusie: Talisker The Wild Explorador Review

Deze expressie van de Diageo Special Releases 2023 heeft misschien niet de mooiste illustratie op de koker en het label, maar de dram maakt dit meer dan goed. Het is een Talisker geworden die fans verwent door het typische maritieme en rokerige karakter van het whiskymerk. Daarnaast kunnen fans van de 57 North met deze expressie misschien wel een nieuwe favoriet op hun lijstje zetten. Whiskyliefhebbers die graag eens een uitstapje maken naar een Skye whisky, kunnen met deze release hun ontdekkingsreis naar een nieuw smaakprofiel ook een hele goede aftrap geven, mits er een paar druppels water in het glas gedaan wordt.
+ Het Talisker karakter staat als een paal boven water
+ Heerlijk lange afdronk
+ Met een druppel water een prima dram voor een ontdekkingsreis in whisky
- Het label is niet de meest bijzondere in de serie
Lees ook de reviews van de andere Diageo Special Releases.

POPULAIR NIEUWS