Loopt Nederlands whiskyproject gevaar? Nederlandse distilleerderij sluit deuren

Nieuws
woensdag, 22 november 2023 om 9:00
stress
Treurig nieuws uit de whiskywereld: de Nederlandse distilleerderij Delrey houdt de deuren dicht. Wat er precies aan de hand is, is onbekend.
Delrey is een Nederlandse distilleerderij uit Hengelo die al gin heeft uitgebracht en waar eerder dit jaar van bekend werd dat er gestart is met een whiskyproject. Of dat project afgemaakt kan worden, is maar zeer de vraag na een onthulling op Facebook.
Daar is namelijk de volgende melding neergezet: ‘Wegens onvoorziene omstandigheden zal Delrey Distillery tot nader bericht gesloten blijven. Dank u voor uw begrip en steun.’
Dat klinkt niet goed. Whisky Monkeys heeft om een reactie gevraagd, maar nog niets gehoord.

Atypische Nederlandse whisky lag in de planning

In maart dit jaar kondigden we aan dat Delrey begonnen was met het maken van whisky. Zo werd bekend dat er vaten geïmporteerd waren uit Italië en de flessen uit Frankrijk en Duitsland. Het zou absoluut geen typische Nederlandse whisky worden. Want zo maakte de distilleerderij toen nog het volgende bekend: ‘We gebruiken de beste granen uit Europa en combineren die met de beste kruiden en specerijen. Deze vinden we lokaal, maar ook in het Verre Oosten. Onze saffraan importeren we bijvoorbeeld uit een gebied aan de voet van de Himalayas in India..’’
De distilleerderij is in 2019 opgericht, het jaar dat corona begon. Er worden veel distilleerderijen wereldwijd opgericht. Ook in Nederland springen ze als paddenstoelen uit de grond. Helaas kan alleen niet iedereen het volhouden.

Andere distilleerderij moest eerder al stoppen

Onlangs werd bekend dat Eaglesburn Distillery er mee moet stoppen. Stichting Dutch Whiskyteers voorspelde eerder al dat er een aantal partijen in Nederland zullen omvallen. Whisky is een drank dat minimaal drie jaar in vaten moet rijpen. Daarmee is het geen industrie waar dus snel geld mee valt te verdienen. Of Delrey definitief de deuren sluit of dat er een tijdelijk probleem is, valt nog even te bezien.
Foto: Pexels

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties