Midleton kruist Ierse whiskey met ultrazeldzaam Frans eiken

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 14 oktober 2023 om 11:00
midleton very rare frans
De Ierse Midleton Distillery heeft een nieuwe, zeldzame en unieke expressie in petto. Het gaat om een nieuwe whiskeyrelease van de Midleton Very Rare Ierse whiskey. In dit geval verenigde de stoker de Ierse vloeistof met ‘het summum van Frans eiken’ om zo de Midleton Very Rare Forêt de Tronçais te creëren.
De nieuwe Midleton whiskey is een op maat gemaakte batch van Midletone single grain en single pot still whiskey’s. De vloeistoffen hebben tussen 1980 en 2000 gerijpt in Amerikaanse bourbonvaten en zijn uiteindelijk in een blend gedaan door Kevin O’Gorman, meesterdistilleerder bij Midleton Very Rare. De gehuwde drank is uiteindelijk in een T5 vat van Taransaud Cooperage gegaan om drie jaar te rijpen. Het hout voor deze vaten komt uit het bos van Tronçais en is kwalitatief erg goed, maar vooral ook erg zeldzaam.
The Glencairn Glas 1 stuk + Glencairn kristallen Pipette Image
The Glencairn Glas 1 stuk + Glencairn kristallen Pipette
EUR13.25
Op voorraad
Koop op bol.
O’Gorman vertelt dat de distilleerderij zichzelf en de whiskey constant probeert te verbeteren. De nieuwe Midleton Very Rare Forêt de Tronçais is dan ook een poging om een grens te verleggen en een expressie neer te zetten die een stukje dichterbij perfectie komt.

Wat is de Midleton Very Rare Forêt de Tronçais whiskey?

De Midleton Very Rare Forêt de Tronçais expressie zal niet oneindig beschikbaar zijn. De Ierse distilleerderij is van plan om elk jaar een gelimiteerde batch van de drank uit te brengen, waarvan dit de eerste is. Het is wel sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel de whiskey als het hout voor de vaten of dit elk jaar zal lukken.
Voor deze eerste release zijn dit de tasting notes:
Neus: Aroma’s van eikenhout, fruittonen van gepocheerde peren, gekarameliseerde appels en sinaasappelschil. Daarnaast komen er extra tonen voorbij van honingraat en geroosterde hazelnoot met vers gebrande koffiebonen en boskruiden.
Smaak: Eerst kruidig met tonen van verse pepermunt en salie, boomgaardfruit en pittige sinaasappel. Daarna volgen tannines van eikenhout, honingraat, chocolade en zoete vanille met toenemende houtkruiden.
Afdronk: Uitzonderlijk lang met fruit en kruiden, omhuld door geroosterd hout.
De Midleton Very Rare Forêt de Tronçais whiskey is gebotteld op 48 procent alcohol by volume en is vanaf nu via de Midleton online shop te koop. De prijs van een fles is 5000 euro.
Ken je trouwens de Ierse whiskey van McConnell's al? We hebben de twee expressies van dit whiskeymerk onder de loep genomen in onze reviews en het zijn drams die het proberen meer dan waard zijn. Ook Clonakilty heeft whiskey om in de gaten te houden. 

POPULAIR NIEUWS