Mijlpaal bereikt: Bimber opent de Dunphail Distillery in Schotland

Nieuws
door Monkey
dinsdag, 24 oktober 2023 om 9:00
dunphail
In Schotland is er een nieuwe distilleerderij bijgekomen. De drankenproducent Bimber heeft namelijk officieel het startsein gegeven aan de Dunphail Distillery in Morayshire.
De bouw van de distilleerderij is in 2021 aangekondigd en is ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen. Toen stond er in principe niets meer dan een oude boerderij die nog geheel omgetoverd moest worden tot stokerij. Er zijn speciale vloeren in gekomen om te mouten en natuurlijk een aantal ketels in het pand gezet, dat verder compleet verbouwd is. Na de voltooiing van de stokerij is de eerste drank begin deze maand gestookt. Op 6 oktober stroomde er voor het eerste spirit uit de ketels.
Dunphail Distillery is geen kleine stokerij geworden en is de eerste die een nieuw gebouwde mouterijvloer heeft sinds 1898 in Speyside. De locatie kan 200.000 liter gedistilleerde drank produceren, kan traditioneel eesten en kan aan de slag gaan met zowel geturfde als ongeturfde single malts. De ketels van Dunphail zijn direct gestookt.

Dunphail gaat fruitige Speyside whisky's maken

De Schotse distilleerderij moet whisky’s gaan maken met een ‘hoge textuur en fruitigheid’ en ‘een diepgaand expressief karakter’ volgens Dariusz Plazewski, oprichter en meesterdistilleerder van de stokerij. Plazewski vertelt ook dat de bouw een grote uitdaging was, maar dat dit de tijd en moeite meer dan waard was.
Over de new make spirit die hij nu gestookt heeft vertelt hij dat het ‘ongelooflijk vet en fruitig is en al vol zit met de persoonlijkheid die afkomstig is van de traditionele productieprocessen van de stokerij’. Hij kijkt ernaar uit om hier de komende jaren een 'buitengewone Speyside dram' van te maken.
Of dat hem lukt zal nog even duren. De eerste eigen batch Dunphail Dava Way whisky, zoals de single malt gaat heten, zal pas over een jaar of drie klaar zijn. In de tussentijd moet de drank rijpen in nog onbekende vaten, terwijl de Dunphail Distillery in Morayshire te bezoeken is voor rondleidingen. Daarnaast zijn er proeverijen met de whisky's die het merk al aanbiedt. Dit zijn alleen nog niet de eigen gestookte expressies. Het nieuwe Speyside whiskymerk hoopt dat de distilleerderij uiteindelijk ook nog pakhuiservaringen en blendsessies voor bezoekers kan gaan aanbieden.
Foto: Dunphail Distillery

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties