Mysterieuze Beek Vintage Whisky Rye Cask Finish uitgebracht

Nieuws
door Monkey
donderdag, 22 juni 2023 om 9:00
beek vintage whisky rye cask finish
De Nederlandse onafhankelijke bottelaar Beek Spirits brengt regelmatig een nieuwe whisky uit. Dit keer weet hij te verrassen met een whisky die een finish heeft gehad in een Amerikaans vat waar rogge in heeft gezeten: Beek Vintage Whisky Rye Cask Finish.
De bekende Dutch Blend die Beek Spirits voor zijn dranken gebruikt is in een roggevat van maar liefst 195 liter gegaan. Daarin mocht de drank rijpen met als resultaat een ‘zwoele, volle zomerwhisky’. Het American Rye vat is op 24 januari 2022 al gevuld en de whisky is er na 16 maanden rijpen op 24 mei uitgegaan om gebotteld te worden.

Wat mag je van Beek Vintage Whisky Rye Cask Finish verwachten?

De whisky is zo mysterieus omdat Beek Spirits niet verklapt waar het vat vandaan komt. Ondanks dat de oorsprong van het vat onbekend is, is het wel duidelijk dat het vat meerdere malen gebruikt is voor rogge. De uitwerking van het roggevat op de Dutch Blend van Beek Spirits is volgens Jan Beek erg goed geweest. Beek had de whisky ook bij zich tijdens het whiskyfestival in Leiden.
Beek Spirits heeft de tasting notes van Beek Vintage Whisky Rye Cask Finish op een rij gezet:
Neus: ‘Vanille zoetje, gedroogd fruit, moutig, custard, eikenhout’
Smaak: ‘Fruitig, stevig, moutig, perensnoep, marmelade , gedroogde abrikoos’
Afdronk: ’Lang, warm en krachtig, het moutige zoete karakter krijgt steeds meer fruit en eiken’
Zoals bij veel releases van Beek spirits is deze whisky van Beek Spirits niet oneindig leverbaar. In totaal zijn er 246 flessen van de amberkleurige vloeistof gebotteld. Per fles Beek Vintage Whisky Rye Cask Finish betaal je tussen de 38 en 40 euro. De flessen whisky van Beek Spirits herken je aan het rode label en het kenmerkende model, al is deze eenvoudig. Wij interviewden eerder dit jaar Jan Beek, waarbij hij meer over zijn passie voor whisky en de keuze voor zijn flessen vertelde: 'Als je deze fles weggooit, gaat 2,5 euro weg. Als ik daar een mooie kist omheen doe, gaat er vijftien euro weg. Ik had nooit gedacht in mijn leven dat ik dit ooit nog zou zeggen, maar ik ben van de inhoud.’

POPULAIR NIEUWS