Nieuwe limited edition Isle of Raasay whisky eert de hoogste top

Nieuws
door Monkey
donderdag, 21 december 2023 om 7:00
raasay dun cana sherry
De Isle of Raasay Distillery op het gelijknamige eiland in Schotland heeft een nieuwe whisky uitgebracht. De nieuwe expressie is een gelimiteerde editie met de naam Dùn Cana en kent een finish in verschillende vaten.
De nieuwe Isle of Raasay whisky combineert Rye vaten uit Kentucky, waarin de vloeistof als eerste gerijpt heeft, met kleinere Quarter Casks van 125 liter die eerder Pedro Ximénez en Oloroso sherry bevatten. In die laatste vaten heeft de whisky een finish van negen maanden gekregen, voordat deze gebotteld werd.
Het resultaat is een dram die de naam Dùn Cana gekregen heeft, wat de Gaelic naam is van de hoogste piek op het eiland in de Schotse Hebriden. De heuvel is een plek waar de lokale bevolking geniet van het uitzicht over het kleine eiland waar ook de stokerij zich bevindt.

Wat is de Isle of Raasay Dùn Cana whisky?

De whisky is gebotteld op 52 procent alcohol by volume. In totaal zijn er 14.000 flessen gebotteld die individueel genummerd zijn. Wat betreft de smaak mag je een scala aan verschillende tonen verwachten. De tasting notes van de whisky omvatten onder andere peperige kruiden, gedroogde rozijnen, geroosterde noten, vanille en houtrook.
De whisky is overigens de eerste in een nieuwe serie bottelingen die elk jaar een nieuwe release krijgt. Veel over de serie is niet bekend, maar de Raasay stokerij heeft al wel vermeld dat elke dram een andere vatsamenstelling en een andere leeftijd krijgt.
De prijs van een fles is op de website van de distilleerderij 85 pond (omgerekend 98 euro). Of en wanneer de Isle of Raasay Dùn Cana expressie in de Nederlandse schappen terecht komt is nog niet bekendgemaakt.
Onlangs ging Ilse aan de slag met de Isle of Raasay Single Malt R-02.1 whisky in een review. Wat ze van de Schotse expressie vindt kun je hier lezen.
Foto: Isle of Raasay

POPULAIR NIEUWS