Nieuwe whisky distilleerderij in de Buiten-Hebriden stookt eerste spirit

Nieuws
door Monkey
zaterdag, 22 juni 2024 om 8:00
distilleerketel
In de Schotse Buiten Hebriden is een nieuwe distilleerderij begonnen met stoken. De Benbecula Distillery werkt met uitsluitend lokale ingrediënten voor haar whisky. Daarvan is nu de eerste batch officieel onderweg.
De distilleerderij is opgericht door Angus MacMillan en gebouwd op het terrein van een voormalige zalmkwekerij. Na een verbouwing van ruim een miljoen pond was het eindelijk tijd om de eerste drank te stoken.
De eigenaar van de distilleerderij vertelt dat het een mooi moment was om de eerste spirit uit de ketel te zien komen. Volgens hem is het niet alleen de creatie van een nieuw merk, maar ook een stapje in de richting om het eiland en de mensen die er wonen te steunen.
‘Er gaat niets boven Benbecula en we zijn er trots op dat we een rol kunnen spelen in het behoud van ons eiland, nieuwe, gekwalificeerde banen kunnen creëren en een single malt whisky kunnen produceren die de essentie van deze unieke plek vastlegt.'

Een oud recept en een bekende uit de whiskywereld

De nieuwe distilleerderij gebruikt een oud recept voor het stoken van de spirit. MacMillan deed voor zijn spirit onderzoek en kwam zo op het spoor van een recept van Alfred Barnard uit de 19e eeuw.
Dit recept wordt aangehouden door Brendan McCarron, meesterstoker bij Benbecula. McCarron is geen onbekende in de whiskywereld. Hij werkte eerder al bij Glenmorangie, Bunnahabhain en Tobermory.
Voor het recept worden lokale ingrediënten zoals bere gerst, turf en heide gebruikt. De mout wordt vervolgens gebrand boven met heide bedekte vuren. Het recept is aangepast door MacMillan om zo een unieke nieuwe spirit te stoken.

Wat voor whisky mag je verwachten van de Benbecula Distillery?

MacMillan vertelt dat de meesterstoker van de distilleerderij met zijn nieuwe recept een heel zacht profiel heeft ontwikkeld. Deze combineert zachte rokerige tonen met een zoet en bloemig karakter. De drank zal daarbij een klassieke maritieme stijl hebben die past bij het eiland.
‘Dit wordt bereikt door gebruik te maken van licht tot medium gerstemout, zodat de rook niet overheerst en fruitige en bloemige tonen kunnen doorschijnen.’
Dit zal niet de enige smaak zijn die Benbecula in zijn whisky’s verwerkt. McCarron zal meerdere smaakstijlen creëren. Bovendien zal er elk jaar een speciale batch van de whisky gestookt worden die gerookt is met turf en heide.
Benbecula verwacht elk jaar ongeveer 350.000 liter whisky te produceren. De drank zal overwegend rijpen in bourbon- en sherryvaten.
Whisiskey Whiskey Karaf - AK-47 - Luxe Whisky Karaf Set - 1 L - Decanteer Karaf - Whiskey Set - Incl. 4 RVS Whiskey Stones, Schenktuit & 2 Whiskey Glazen - Peaky Blinders Image
Whisiskey Whiskey Karaf - AK-47 - Luxe Whisky Karaf Set - 1 L - Decanteer Karaf - Whiskey Set - Incl. 4 RVS Whiskey Stones, Schenktuit & 2 Whiskey Glazen - Peaky Blinders
EUR99.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS