Onafhankelijke bottelaar Distalla lanceert oude Japanse single malt whisky's

Nieuws
vrijdag, 16 augustus 2024 om 16:00
karuizaka 5 decades whiskys
Hoewel de Karuizawa Distillery nu weer operationeel is, is de stokerij in 2000 voor lange tijd dicht gegaan. De Japanse whisky ging uit de periode daarvoor extreem zeldzaam, maar toch zijn er nu een paar bijzondere flessen naar Europa gekomen. Het gaat om twee whisky's uit de Karuizawa 5 Decades 1960 – 2000 whiskyreeks van onafhankelijke bottelaar Distilla, die uit twee oude single malt whisky's bestaat.
Whisky Europa maakt in een persbericht bekend dat onafhankelijke bottelaar Distilla de eerste twee flessen uit de whiskyset uitgebracht heeft. De bottelaar heeft de oude vaten van de distilleerderij geselecteerd om de reeks exclusieve dranken uit te brengen.
De eerst twee expressies in de reeks zijn inmiddels een feit.

Wat is de Karuizawa 5 Decades 1960-2000 whiskyset?

De whiskyset van Distilla beslaat op een unieke manier vijf decennia. In de set brengt Distilla expressies uit die de essentie van Japanse whisky vast moeten leggen. De eerste twee Karuizawa single malt whisky's doen daarbij de jaren '60 aan.
HIeronder hebben we de details van de flessen op een rij gezet:
Karuizawa Crane/Gold single malt whisky
Deze expressie heeft volledig gerijpt in sherryvaten. Daarna is de drank op 59,5 procent alcohol by volume (ABV) gebotteld. De smaak van deze expressie omvat onder meer tonen van dadels, rode bessen, diep eikenhout en zwarte peper.
Karuizawa Turtle/Silver single malt whisky
De Turtle expressie heeft mogen rijpen in een combinatie van ex-bourbon vaten en sherryvaten. Daarna is de drank op 54,2 procent ABV gebotteld. De tasting notes van deze single malt bestaan uit rode appel, bessen en citrus, gevolgd door karamel, eikenhout, perzik en bruine suiker.

Exclusieve Japanse whiskyserie

De twee whisky's zijn verpakt in speciale houten kistjes die gemaakt zijn van Cuvee hout van vaten uit de jaren 1960-2000. Elke fles is individueel genummerd. Liefhebbers die de flessen in huis willen halen moeten wel even in de buidel tasten. Voor deze eerste twee flessen geldt namelijk een verkoopprijs van 30.000 euro.
Bovendien moeten liefhebbers er snel bij zijn. Whisky Europa vertelt dat er slechts 158 exemplaren beschikbaar zijn. In het persbericht wordt ook al gesproken over andere whisky's en decennia, zoals de jaren '70, '80 en '90. Voor die laatste zijn er NOH-vaten van Karuizawa geselecteerd.
Whisky Rising: The Second Edition Image
Whisky Rising: The Second Edition
EUR29.01
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: Whisky Europe

POPULAIR NIEUWS