Wist je dat Japanse whisky veel te danken heeft aan de Tweede Wereldoorlog?

Rubrieken
dinsdag, 06 augustus 2024 om 15:00
japanse whisky oorlog
Japanse whisky is niet meer weg te denken uit de schappen. Hibiki Harmony, Suntory Toki of een Nikka from the Barrel zijn bekende expressies. Dat had heel anders kunnen zijn als een grote oorlog uit de geschiedenis niet plaatsgevonden had. Wist je dat Japanse whisky veel aan de Tweede Wereldoorlog te danken heeft?
Een van de meest vreselijke oorlogen uit de geschiedenis van de mensheid is de Tweede Wereldoorlog. Die begon in 1941 en duurde tot 1945 en er waren talloze landen bij betrokken. Een van die landen was Japan. Het land had er al een paar jaar oorlog op zitten, namelijk de Tweede Chinees-Japanse Oorlog die in 1937 begon.
Whisky was in die tijd nog niet zo populair als tegenwoordig. Sterker nog, Nikka draaide in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog verlies. Maar toen kwam die vreselijke oorlog en gingen Japanse mannen naar het front.

Japanse whisky van de overheid

De Japanse marine en het leger namen in de periode dat er gevochten werd talloze hoeveelheden van de drank af. De cijfers van de distilleerderijen die er waren gingen van rood naar groen en er werd ineens winst gemaakt.
De Nikka Yoichi distilleerderij kreeg zelfs de status van militaire installatie en leverde Japanse whisky in een bijna constante stroom aan het leger. Marketing was overigens niet nodig: de drank werd gezien als een noodzakelijk element in de oorlog.
Suntory en Nikka floreerden tijdens de oorlog en konden bovendien makkelijker aan grondstoffen komen door de hulp van de regering en het leger. En ook na de oorlog bleven beide bedrijven en hun dranken populair.

Populariteit van Japanse whisky na de oorlog

Na de oorlog kromp de vraag naar de godendrank. De aanwezigheid van een groot leger uit de Verenigde Staten en de Britse soldaten in Japan, zorgde alleen voor een ander soort vraag naar de drank. De soldaten dronken namelijk graag levenswater en daardoor werd het nog steeds in grote hoeveelheden verkocht.
Er kwamen steeds meer expressies bij en Nikka en Suntory verdienden goed geld aan de buitenlandse vraag. Uiteindelijk gingen de legers weg, waardoor de markt voor Japanse whisky wat kromp. Het effect van de oorlog bleef alleen wel zichtbaar in de vorm van een 'nieuwe' geliefde drank.
Internationaal was er naamsbekendheid opgebouwd en ook binnen de landsgrenzen werd de drank veel meer gedronken dan voorheen. In de jaren erna werden er whiskybars en andere bars opgericht.
Whisky Rising: The Second Edition Image
Whisky Rising: The Second Edition
EUR29.34
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS