Rosebank Distillery na 30 jaar weer tot leven gewekt

Nieuws
vrijdag, 21 juli 2023 om 9:00
rosebank
Goed nieuws voor whiskyliefhebbers: de Rosebank Distillery is weer begonnen met stoken. De 150 jaar oude distilleerderij was sinds 1993 gesloten, maar is nu weer officieel actief. De distilleerderij in Schotland heeft het eerste vat inmiddels gevuld.
Ruim 25 jaar na de sluiting van de Rosebank Distillery in 1993, ook wel bekend als ‘King of the Lowlands’, gaan de deuren eindelijk weer open. De 150 jaar oude distilleerderij is na een lang restauratietraject weer actief en het eerste vat is gevuld.
Macolm Rennie, distillery manager bij Rosebank Distillery, vertelt dat het een historisch moment is voor zowel de Lowlands distilleerderij als de eigenaar Ian Macleod Distillers: ‘Dit is de eerste Rosebank spirit die gedistilleerd wordt in meer dan 30 jaar, dus het is een absolute eer om het moment te overzien en een rol te spelen in het terugbrengen van deze whiskygigant in zijn oude glorie.’

Nieuwe Rosebank whisky grijpt terug naar de roots

De nieuwe Rosebank whisky die het vat in gegaan is bij de Schotse distilleerderij gaat terug naar de roots. Het stookproces wordt uitgevoerd zoals dat 30 jaar geleden ook gebeurde in de oude Rosebank faciliteit. Dit gebeurt in ketels die op basis van gevonden blauwdrukken van de originele koperen ketels zijn gebouwd. De ketels zelf zijn helaas nooit meer teruggevonden nadat metaaldieven deze meenamen in 2008.
Verder wordt er gebruik gemaakt van worm tub condensors, een belangrijk element in het distilleerproces van oude whisky’s. Dit levert namelijk een zwaardere spirit op doordat er minder contact met het koper is.
De gestookte spirit voor de eerste whisky is in een refill bourbon vat gegaan met de toepasselijke naam ‘Cask No.001’. Dit vat zal de komende jaren in het warenhuis van Rosebank doorbrengen en op zijn vroegst over drie jaar uit komen. Het doel is om een rijke, fruitige en bloemige whisky te maken die doet denken aan de voorgaande Rosebank whisky’s.

Waarom ging de Rosebank Distillery dicht?

De Rosebank Distillery werd ooit beschouwd als de stoker van een van de beste Lowlands whisky’s, maar toch sloten in 1993 de deuren. De reden hiervoor was dat de afvalwaterzuivering niet meer voldeed aan de Europese normen. Een upgrade zou ruim twee miljoen pond kosten, terwijl de verkoop van whisky in Schotland op dat moment behoorlijk terugliep.
United Distillers, de toenmalige eigenaar van Rosebank Distillery, besloot daarop om de locatie te sluiten. Het gebouw werd uiteindelijk verkocht aan British Waterways. In 2017 nam Ian MacLeod Distillers het pand over, wat toen meer op ruïne dan een distilleerderij leek. Dit was het begin van de wederopbouw van Rosebank, iets wat jaren zou gaan duren.
Niet alleen het operationele gedeelte van de distilleerderij is opnieuw gebouwd. Ook het deel voor toeristen is bijna klaar. Vanaf 2024 gaan de deuren van het nieuwe bezoekerscentrum open voor het publiek.

POPULAIR NIEUWS