Schotse distilleerderij debuteert met nieuwe single malt whisky's met leeftijdsaanduiding

Nieuws
zaterdag, 13 juli 2024 om 16:00
glasgow 1770 small batch whisky 2
The Glasgow Distillery heeft twee nieuwe expressies onthuld. Voor het eerst komt hiermee een age statement op de whisky’s van de distilleerderij te staan. Beide whisky’s worden onderdeel van de Small Batch Series van het merk, waarbij veelzijdigheid en houtbeheer centraal staan.
Het gaat om de Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish Batch 02 Unpeated en de Glasgow 1770 Cognac Cask Finish Batch 02 Lightly Peated whisky.
Deze expressies hebben een leeftijd van zes jaar en zijn hebben een beperkte oplage.
De single malt whisky’s zijn gestookt met verlengde secundaire rijpingen, waarbij de drank in meerdere vaten gerijpt heeft. Mike Hayward, mede-oprichter van The Glasgow Distillery, vertelt dat dit onder meer de expertise van het vatbeheer van de stokerij laat zien.

Wat mag je verwachten van de Glasgow 1770 small batch single malt whisky’s?

Voor de Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish Batch 02 Unpeated heeft de distilleerderij eerst gekozen voor een rijping in first fill ex-bourbon vaten. Hier heeft de drank 3 jaar en 4 maanden gerijpt, waarna er een lange finish in Hongaarse Tokaj vaten volgde.
Dit zorgt voor een smaakprofiel met onder meer tonen van tropisch fruit zoals mango, ananas en gedroogde abrikoos, met manuka honing en kruidige nootmuskaat. De expressie is gebotteld op 54,8 procent alcohol by volume (ABV).
De Glasgow 1770 Cognac Cask Finish Batch 02 Lightly Peated is op 58 procent ABV gebotteld en is een huwelijk van drank uit verschillende vaten. Twee daarvan bevatten de geturfde single malt whisky van Glasgow Distillery. Vervolgens is er een rijping van drie jaar geweest in ex-bourbon vaten en een finish periode van ruim drie jaar in Franse cognacvaten.
Deze whisky heeft tasting notes met tonen van zoete rook, honing, gepocheerde peer, gedroogde appel en vanille ijs.

Waar zijn de Glasgow 1770 single malt whisky’s te koop?  

Voor de Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish Unpeated Batch 02 whisky geldt een oplage van 1300 flessen. Deze zijn te koop via de website van de distilleerderij met een adviesverkoopprijs van 59 pond (omgerekend ongeveer 65 euro).
Dezelfde verkoopprijs geldt voor de Glasgow 1770 Cognac Cask Finish Batch 02 Lightly Peated single malt whisky. Van deze expressie is wel iets meer gebotteld, namelijk 2250 flessen.
De spirits zijn ook te koop bij whiskyspeciaalzaken in het Verenigd Koninkrijk. Of de flessen ook naar ons land komen is niet bekendgemaakt.
Jim Murray's Whiskey Bible 2024 Image
Jim Murray's Whiskey Bible 2024
EUR28.36
Op voorraad
Koop op bol.
Foto: The Glasgow Disitillery

POPULAIR NIEUWS