Speciale Kingsbarns single cask 254 whisky onthuld voor Verenigd Koninkrijk

Nieuws
zaterdag, 25 maart 2023 om 13:00
kingsbarns single cask 254
Kingsbarns is lekker bezig wat betreft releases. Dit keer is vatnummer 1510254 aan de beurt voor een speciale botteling. De distilleerderij heeft namelijk besloten er een limited edition ex-bourbon cask strength single malt van te maken, die speciaal in het Verenigd Koninkrijk te koop zijn.
De speciale release is volgens Kingsbarns een tentoonstelling van het onderzoek dat de distilleerder houdt naar whiskyrijping. Al een tijdje houdt Kingsbarns de ontwikkeling van haar whisky’s nauwgezet in de gaten en wordt er flink geëxperimenteerd met verschillende manieren van whiskyrijping. Deze whisky is bijvoorbeeld geheel ontstaan door met de hand geselecteerde vaten en heeft nu, zes jaar later, als resultaat dat er een hele bijzondere release gedaan wordt met single cask 254. Het gaat om één batch met slechts 264 flessen.

Kingsbarns single cask release 254 behoorlijk fruitig van aard

De Kingsbarns single cask release 254 whisky kent door de speciale manier van rijping ontzettend fruitige ondertonen. Verder zijn er bourbon invloeden die afkomstig zijn van het vat waarin de whisky gerijpt heeft. Kingsbarns vervolgt dat de fruitige tonen ‘elegant samenvallen met het zachte tropische fruit dat vrijkomt door de bourbon invloed’. De batch is gebotteld op 60,2 procent ABV.
De tasting notes zijn als volgt:
Neus: Zacht frambozen ijs met een vleugje zoete ananas
Smaak: Zoet en pittig tropisch fruit, rabarbercrumble en kruisbessen
Afdronk: Ananassiroop, gemalen gember en een drogend eiken kruid
Zoals de meeste Kingsbarns single cask whisky’s wordt de whisky in een gelimiteerd aantal verkocht. De distilleerderij houdt zich strikt aan het principe dat er slechts geleverd wordt wat één vat oplevert en dat er niet meer bij gestookt wordt. De whisky’s worden daarbij altijd natuurlijk gerijpt zonder kleurstoffen en niet gekoeld gefilterd.

Waar is de whisky te koop?

De drank wordt voor ongeveer 90 Pond verkocht via de website van Kingsbarns.