‘Sterke alcohol moet je leren drinken’ vindt whiskymaker van de IJsvogel

Nieuws
door Whisky Monkeywoensdag, 13 september 2023 om 17:00
de ijsvogel
Is whisky net zoiets als koffie drinken? Dat vindt Pieter Verschuren, mede-eigenaar van de Nederlandse distilleerderij De IJsvogel, niet. Wel vindt hij dat je sterke alcohol moet leren drinken.
Onlangs hadden we een exclusief interview met Verschuren waarin hij terugblikte op tien jaar whisky’s uit eigen keuken en vooruit blikt op de toekomst. Ook vertelde hij hoe hij aankijkt tegen de Nederlandse whisky-industrie (die booming is!) en over jongeren die whisky drinken.

Smaak ontwikkel je in loop der tijd

Want whisky is natuurlijk voor iedereen die ouder is dan achttien jaar. Hoewel Verschuren het mooi vindt dat alcohol in de loop der tijd een ander imago heeft gekregen en steeds meer mensen, en daarmee ook jongeren, de godendrank gaan proeven, vindt hij wel dat leeftijd uitmaakt. Zo is hij van mening dat smaak zich evolueert naarmate mensen ouder worden. Het lijkt bijna het verhaal van de godendrank zelf en het rijpen in vaten.
Zo denkt hij niet dat iemand van bijvoorbeeld 24 zich een kenner op het gebied van gedistilleerd kan noemen. Qua feitelijke kennis kan dit kloppen, maar als het om ervaring gaat qua spirits proeven niet. ‘Sterke alcohol moet je leren drinken. Daar moet je ook wel, vind ik, wat ouder voor zijn.’
Daarmee zegt de distilleerder niet dat iemand van rond de 24 geen whisky kan drinken, helemaal niet. Het gaat hem er meer om dat de smaak van iemand die ouder is beter doorontwikkeld is. Hij vergelijkt dit met snoepgoed en dan in het bijzonder zure matten.

Zure matten

‘Als kind vond je dat lekker, dat zure en zoete. Naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer naar het bittere toe. En misschien lustte ik eerst geen spruitjes en nu wel. Dat zijn van die dingen.’
De whisky’s die Verschuren stookt zijn allemaal redelijk mild van smaak. Later deze maand komt er een light peated whisky uit. Dat wordt alweer de elfde IJsvogel whisky.
Meer weten wat we over Nederlandse whisky hebben geschreven? Bekijk dan ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS