Suntory viert 100ste verjaardag met speciale Japanse whisky’s

Suntory viert 100ste verjaardag met speciale Japanse whisky’s

House of Suntory is dit jaar 100 geworden. De in 1923 opgerichte Japanse distilleerderij komt daarom met een aantal hele bijzondere whisky’s. Twee daarvan zijn helemaal nieuw!

Suntory heeft gedurende 100 jaar Japanse whisky stoken behoorlijk wat dranken gemaakt. Nu het tijd is om een eeuw aan whisky maken te vieren, moet dat dan ook in stijl gevierd worden. Hoe kan dat beter dan met een aantal speciale bottelingen van de al uitgebrachte Japanse whisky’s?

Er komen maar liefst acht herdenkingswhisky’s van House of Suntory aan. Dit zijn whisky’s zonder leeftijdsaanduiding, maar ook een paar met een age statement. Dit zijn ze:

  • Yamazaki NAS - 100th Anniversary Edition
  • Yamazaki 12 Years Old - 100th Anniversary Edition
  • Yamazaki Mizunara Japanese Oak Cask 18 Years Old - 100th Anniversary Edition
  • Hakushu NAS - 100Anniversary Edition
  • Hakushu 12 jaar oud - 100 Anniversary Edition
  • Hakushu Peated Malt 18 Years Old - 100th Anniversary Edition
  • Hibiki Japanese Harmony - 100th Anniversary Edition
  • Hibiki 21 Year Old - 100th Anniversary Edition

Van de genoemde whisky’s heeft Suntory er al drie laten zien die al bekend waren: de Yamazaki NAS, Hakushu NAS en de Hakushu 12 Years Old. Alle drie de whisky’s waren de bekende expressies met een herdenkingsetiket. Nu toont Suntory twee whisky’s die compleet nieuw zijn.

Wat zijn de twee nieuwe Japanse whisky’s van Suntory?

De eerste daarvan is de Yamazaki 18 Years Old Mizunara Single Malt. Suntory omschrijft de whisky als ‘een onderscheidende en elegante single malt’. De 18 jaar oude Japanse whisky bestaat uit geselecteerde malt whisky’s die allemaal 18 jaar in Mizunara vaten gerijpt hebben. Het levert een roodkleurige whisky op met de volgende tasting notes:

Neus: ‘Rijke en elegante toptonen van donkere kersen en rijpe perzik, met hints van kaneel en nootmuskaat’
Smaak: 'Subtiel gekruide organette met ondertonen van Japanse wierook’
Afdronk: ‘Lang en aanhoudend, geaccentueerd met kruidnagel, sandelhout en hints van gedroogde kokosnoot’

De Hakushu Peated Malt 18 Years Old is gemaakt van een soortgelijke samenstelling. Deze whisky bestaat namelijk uit uitsluitend malt whisky’s die 18 jaar gerijpt hebben, maar dan in verschillende vaten. De blenders van de Hakushu distilleerderij hebben daarnaast met turf gewerkt om deze expressie peated te krijgen. Suntory meldt er het volgende over: ‘verfijnd en elegant brengt deze honderdjarige Hakushu Peated Malt een rook die minder sterk, nooit overheersend en in typisch Japanse stijl complexer en zachter is’.

Dit zijn de tasting notes van Hakushu Peated Malt 18 Years Old:

Geur: 'Levendig met toptonen van salie, rijpe groene appel en hints van rijpe ananas'
Smaak: 'Complexe rook die lagen van kruiden, grapefruit en acaciahoning onthult'
Afdronk: 'Schone rook die blijft hangen met ondertonen van frisse groene citrusvruchten'

Wanneer de nieuwe Japanse whisky’s precies uitkomen is nog niet bekend. Daarnaast is niet bekend of ook Hibiki Japanese Harmony een hele nieuwe expressie krijgt ter ere van Suntory's jubileum. De 2023 limited editions van Hibiki en Yamazaki zijn al wel uit.

Lees meer over:
Hibiki Beam Suntory

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties