Tomatin onthult zesde editie van Cu Bocan Creation

Nieuws
zaterdag, 27 april 2024 om 7:00
cu bocan single malt whisky creation 6 1
De Tomatin Distillery in de Schotse Highlands heeft een single malt whisky onthuld. De Cù Bòcan Creation # 6 is de zesde telg in de experimentele reeks met winterwhisky’s van het merk.
De inspiratie voor de nieuwe Cù Bòcan whisky komt van de licht gepeperde spirit die de stokerij meer dan een eeuw geleden maakte. De nieuwe Creation #6 whisky is in 2013 gestookt met licht gepekelde gerst. De spirit is vervolgens in twee delen gesplitst. Net als bij de voorgaande expressies heeft de distilleerderij vervolgens met de rijping van de spirit geëxperimenteerd.
Scott Adamson, Blender en Global Brand Ambassador bij Tomatin Distillery, vertelt dat de Cù Bòcan whisky bekend staat om de innovatieve rijping en de verrassende smaken die de expressies hebben. Creation # 6 zet deze traditie voort.
‘De whisky is een gedurfd experiment waarbij Europa en het Caribisch gebied elkaar ontmoeten om een whisky te creëren die rijk, zoet en levendig is.’

Wat is de Tomatin Cù Bòcan Creation #6 single malt whisky?

Een deel van de Tomatin spirit is negen jaar lang in Pedro Ximénez sherryvaten gegaan, terwijl het andere deel in Jamaicaanse rumvaten heeft gerijpt. Na de rijping is de spirit gehuwd waardoor er één vloeistof ontstond die rokerige tinten heeft met ‘een verrassend levendig karakter’.
Cù Bocan beschrijft de smaak van de whisky net even anders dan de traditionele tasting notes. In plaats van de neus, smaak en afdronk, vermeldt het merk de invloed van de vaten waarin de spirit van de Tomatin Cù Bòcan Creation #6 single malt whisky heeft gerijpt. Dit is als volgt:
Pedro Ximénez: Sintels van vreugdevuur, melasse, oud leer en gedroogd fruit.
Jamaicaanse rumvaten: Rum bananenmilkshake, lemon curd, drijfhout.
De single malt whisky is gebotteld op 46 procent alcohol by volume (ABV). Zoals ook bij de voorgaande releases gebeurde dat in de kenmerkend gedraaide fles. De expressie is inmiddels te koop bij whiskyspeciaalzaken wereldwijd. Je kan ook een fles via de website van Cù Bòcan bemachtigen.
Afgelopen jaar onthulde Diageo ook een whisky die uit rumvaten komt: de Oban 12 Years Old Special Releases 2023.

POPULAIR NIEUWS