Oban 11 Year Old The Soul of Calypso Review (Diageo Special Releases 2023)

Reviews
maandag, 23 oktober 2023 om 11:00
oban special releases 2023
Wat krijg je als je een Highland whisky van de westkust van Schotland combineert met Caribische rumvaten? Bij de Diageo Special Releases 2023 zit het antwoord in de vorm van een Oban whisky van 11 jaar oud. Of dat een feestje in een fles is, lees je in deze Oban 11 Year Old The Soul of Calypso Review.

De Caribische eilanden naar Schotland gehaald

De Oban distillery brengt in zijn whisky’s de Highlands samen met de Schotse eilanden, maar voor deze expressie van de Special Releases 2023 wilde Dr. Stuart Morrison, master blender bij Diageo, nog een stapje verder gaan. Geheel in het teken van het thema van dit jaar, Spirited Xchange, heeft hij de Caribische cultuur met die van Schotland gefuseerd.
Hoe? Door een 11-jarige Oban whisky uit te zoeken in de magazijnen en die een finish te geven in Caribische Pot Still rumvaten. Het zorgt ervoor dat de al levendige en fruitige whisky nog levendiger wordt voordat deze gebotteld is op 58 procent alcohol by volume (ABV). Althans, als we de tasting notes mogen geloven.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Oban
Soort whisky Single Malt
Kleur Strogeel
Geur Chocolade-ijs, gedroogde mango, peperkoek en gekruide appelchutney
Smaak Vanille, kauwsnoepjes van sinaasappel, kaneel en tropische vruchtensap
Afdronk Bakkruiden en karamel
Leeftijd 11 jaar
Alcoholpercentage 58 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Rond de 180 euro

Carnaval op de fles

De artiest die haar creatieve brein voor het label en de koken voor deze fles heeft ingezet is Kim Thompson. De illustrator heeft zich voor deze whisky, net als de andere artiesten, gebaseerd op de tasting notes van de whisky. Daarnaast gebruikt Thompson haar eigen stijl, bestaande uit een mix van retro notsalgie, afrofuturisme en folkore.
Het zorgt voor een schilderachtig tafereel dat je meeneemt naar een warme dag in Brazilië, terwijl carnaval in volle gang is. Een dame die uitgedost is in een vrolijk pak, compleet met een verentooi, heeft het duidelijk naar haar zin. Op de achtergrond schilderen verschillende felle kleuren een Caribische omgeving af.
De Oban 11 Year Old The Soul of Calypso Review is op het oog een hele jonge whisky. De kleur van de dram is ontzettend licht. Als je de whisky op vatsterkte ruikt, geeft deze zoete tonen van rijpe banaan, mango en ander fruit zoals sinaasappel en citroen. Dit wordt gecombineerd met wat kruiden en een piepklein beetje maritieme lucht.
Op de tong is die zoetigheid in eerste instantie nergens te bekennen. Het is een beetje alsof een DJ de muziek te hard heeft staan en de verkeerde plaat op de pick-up heeft liggen. De Oban komt namelijk behoorlijk pittig binnen en brandt wat op de tong. Dat is niet heel raar, gezien het vatsterkte ABV van de dram. Pas na een tijdje komen de fruitige tonen voorbij die ook in de neus aanwezig waren.
Met een paar druppels water erbij is de pittigheid van de drank er wat uit te halen. Er zijn slechts een paar druppels nodig om deze Oban te temmen, maar pas wel op met aanlengen. Deze whisky is namelijk relatief makkelijk te temmen. Met slechts een aantal druppels is de pittigheid is weg als sneeuw voor de zon en komen er veel meer vanille en citrustonen voorbij, terwijl er minimaal ingeperkt wordt op de rest van de fruittonen. The Soul of Calypso is een dram die duidelijk voor whiskyveteranen bedoeld is, die weten wat ze moeten doen om een whisky te temmen.
diageo special releases 2023

Conclusie Oban 11 Year Old The Soul of Calypso Review

Deze expressie van de Diageo Special Releases 2023 is geen slechte. De whisky heeft heerlijk zoete tonen van verschillende tropische fruitsoorten en een klein beetje pittigheid. Althans, als je goed doseert met water. Te weinig water levert namelijk een hele pittige whisky op. Het is dan ook een dram die voor de ervaren drinkers bedoeld is. Voor de beginnende whiskydrinker heeft Diageo dit jaar een paar andere mooie en bijzondere whisky's in de collectie zitten.
+ Whisky laat zich heel makkelijk temmen..
+ .. en is daarmee een flexibele expressie qua pittigheid
+ Fantastische illustratie op de fles en de koker
- Dit is een dram voor ervaren drinkers!
Je leest op deze pagina alle acht de reviews van de Diageo Special Releases 2023.

POPULAIR NIEUWS