Deze Nederlandse single malt whisky’s werden geld waard

Beleggen in whisky
zondag, 07 april 2024 om 8:00
frysk hynder
Het zal je niet ontgaan zijn dat onlangs de oudste whiskyfles in Nederland is aangekondigd. Hoewel whisky in essentie gemaakt is om te drinken, schaffen sommige mensen flessen aan als investering. Welke Nederlandse flessen stegen in waarde? En welke werd pas echt geld waard?
In dit artikel zetten we drie Nederlandse whisky’s op een rij die voor meer geld werden verkocht dan dat ze gekost hebben. Over het algemeen worden Nederlandse whisky’s niet per se geld waard. De markt voor beleggen is simpelweg niet (echt) bezig met ons kikkerlandje.
Toch zijn er wel degelijk een paar flessen uit het verleden geld waard geworden, waarbij het gaat om flessen die al flink wat jaartjes oud zijn. Al moet het begrip ‘geld waard worden’ met een korreltje zout genomen worden, want het is niet zoiets als wat we zien als bij Schotse whisky’s.

Frysk Hynder 2012 van Us  Heit

We trappen af met Frsyk Hynder, hét bekende whiskymerk uit Nederland dat een paard gebruikt als flessenstopper. Niet zomaar een paard, het gaat om het Fries Paard, ook wel bekend als het oudste inheemse paardenras van Nederland. Eén van de oudste whiskymerken in het land, is dan ook Frysk Hynder.
Sinds 2002 wordt er namelijk Nederlands levenswater geproduceerd in de Friese provincie, zoals te lezen is in onze Distilleerderij Donderdag. De fles Frysk Hynder 2012, een zevenjarige single malt whisky uit de stal van deze stokerij, is nog niet zo lang geleden geveild voor 61 euro. Gezien de fles voor slechts drie tientjes wegging, is dat procentueel een winst van dik honderd procent.
Millstone 1996 Oloroso Sherry whisky
Millstone 1996 Oloroso Sherry whisky

Millstone 1996 Oloroso Sherry

Whisky’s die geld waard worden zijn over het algemeen gelimiteerde whisky’s. Daar valt de volgende whisky zeker onder. Millstone 1996 Oloroso Sherry is een 19-jarige single malt whisky waarvan slechte 300 flessen op de markt zijn gebracht. De fles is gebotteld in 2016 en kostte toen 159,95 euro. Recentelijk is zo’n fles geveild voor 310 euro, waarmee de Nederlandse godendrank een stuk meer waard is geworden.
Mocht je ergens nog een flesje aantreffen (ongeopend), is de kans groot, dat deze nog meer in waarde gaat stijgen. Millstone whisky’s zijn de bekendste whisky’s uit Nederland en Patrick van Zuidam, de eigenaar van het merk, valt internationaal regelmatig in de prijzen met zijn dranken.

Sculte: 1e botteling

Tot slot reizen we digitaal door naar Twente. Dit is niet alleen de plek waar de 28-jarige single malt whisky van Johan Horstman vandaan komt, het is ook de plek waar andere distilleerders zijn. Zo vinden we hier bijvoorbeeld Kalkwijck Distillers, maar ook Stokerij Sculte. Een bedrijf dat inzet op Twents eikenhout.
Er wordt al meer dan tien jaar whisky gemaakt bij dit bedrijf en in 2014 kwam de eerste fles op de markt. Op deze fles stond aangeven dat het de eerste botteling betrof én dat is interessant voor beleggers. Over het algemeen worden eerste bottelingen namelijk geld waard.
Hoewel de fles oorspronkelijk werd verkocht voor 150 euro, is er recent nog een fles geveild voor 1100 euro. Deze aqua vitae werd dus in de loop der tijd écht geld waard.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties