Veel Japanse whisky's winnen goud tijdens Tokyo Whisky & Spirits Competition 2023

Nieuws
donderdag, 11 mei 2023 om 12:00
japanse whiskys
Een van de grootste whisky competities in Azië zit erop en de winnaars zijn bekend: merken als Milk & Honey, Glen Scotia en Kavalan komen voorbij in de resultaten, Daarbij vallen er veel Japanse whisky's in de prijzen. Dit zijn de winnaars van de Tokyo Whisky & Spirits Competition 2023.
Sinds 2019 wordt elk jaar de Tokyo Whisky & Spirits Competition gehouden. Dit jaar is de vijfde editie gehouden, waarbij meer dan 200 whisky’s meededen om als beste uit de strijd te komen. Een vakkundige jury bestaande uit 300 experts (barmannen, fabrikanten, importeurs en houders van het Whisky Connaisseur certificaat) uit Japan ging ermee aan de slag.
De juryleden hebben in de periode van midden januari tot en met midden februari allerlei whisky’s (en andere dranken) op afstand geproefd. Vervolgens is er in maart nog een keer geproefd in Tokio om zo te bepalen welke whisky’s het beste zijn. De te winnen medailles waren brons, zilver en goud met de overtreffende trap Superiour Gold.

Wie hebben er Superiour Gold gewonnen tijdens Tokyo Whisky & Spirits Competition 2023?

De resultaten zijn binnen en daarvan hebben wij een greep uit de Superiour Gold winnaars gemaakt:
Een opvallend gegeven is dat er ook drie whisky's van Scotch Malt Whisky Society in de lijst terug te vinden is. Deze, met Superiour Gold beloonde, whisky's hebben we hieronder op een rijtje gezet:
  • 24.169 Scotch Malt Whisky Society Bonkers for Conkers (Macallan)
  • 53.419 SMWS Bewitching Witches and Lingering Incense of Black Magic (Caol Ila)
  • 68.100 SMWS The Beat Of A Cinnamon Drumstick (Blair Athol)
De Finse Teerenpeli Kulo whisky
De Finse Teerenpeli Kulo whisky

Goud en zilver voor Finse distilleerderij Teerenpeli Distillery

Er schitterde in Tokio ook goud voor de Finse Teerenpeli Distillery. De distilleerder heeft met de Kulo Single Malt whisky een gouden medaille te winnen. De whisky, gedistilleerd uit gemoute gerst, heeft zeven jaar in sherryvaten gerijpt en is gebotteld op 50,7 procent ABV. De licht geturfde en fruitige smaak van de whisky combineert drop met gedroogd fruit en dat viel in de smaak bij de juryleden. De whisky wint namelijk al voor het tweede jaar op rij goud.
Teerenpeli Distillery sleepte naast het goud van Kulo nog een medaille in de wacht. Teerenpeli Aged 10 Years verdiende namelijk een zilveren medaille. Deze 10 jaar oude Finse whisky is het vlaggenschip van de distilleerderij en is sinds 2015 doorlopend verkrijgbaar. De goudkleurige drank heeft aroma's van mout en zoete vanille met een hint van eiken en geeft op de tong een fruitige smaak.

Milk and Honey flink in de prijzen tijdens Tokyo Whisky & Spirits Competition 2023

Het Israëlische whiskymerk Milk & Honey is ook flink in de prijzen gevallen. Met M&H Apex Fortified Red Wine Cask won de distilleerder Superiour Gold, maar er was meer reden voor feest. Milk & Honey Apex Dead Sea, M&H Classic, M&H Elements Peated en andere whisky sleepten namelijk goud in de wacht. In totaal neemt Milk & Honey zeven plakken mee naar huis.
Tijdens de World Whiskies Awards 2023 viel M&H ook al in de prijzen. Toen won de distilleerder bijvoorbeeld de prijs Brand Innovator of the Year 2023. Tijdens deze wedstrijd zijn er nog veel meer prijzen uitgereikt zoals aan Hans Offringa. De Nederlandse schrijver van meer dan 40 boeken over whisky werd namelijk opgenomen in de Hall of Fame.
Andere winnaars van gouden plakken zijn Hibiki Japanese Harmony (goud), Monkey Shoulder (goud), Hakushu 12 Years (goud), Kanosuke Single Malt (goud), The Yamazaki (zilver) en Akashi Single malt (zilver). Voor een volledig overzicht van de winnende whisky's tijdens Tokyo Whisky & Spirits Competition 2023 kun je op de website van de competitie terecht.