Zeer gelimiteerde 50-jarige single malt whisky heeft slechts 100 stuks

Nieuws
vrijdag, 12 juli 2024 om 12:00
loch lomond 50 years old single malt whisky
De Loch Lomond Distillery heeft een nieuwe single malt whisky onthuld die uit de vorige eeuw komt. De expressie heeft namelijk 50 jaar gerijpt voordat de whisky de fles in ging. Deze nieuwe drank is onderdeel van het premium portfolio van het merk.
In 1973 is er met de straight neck pot stills van Loch Lomond een spirit gestookt van 100 procent ongemoute gerst. Deze drank is vervolgens in refill eikenhouten vaten van Amerikaans eikenhout gegaan voor het eerste rijpingsproces. Daarna heeft de drank nog zes jaar in first fill ex-bourbon vaten en zes jaar in Oloroso sherry hogsheads gerijpt.

Een blik op het verleden van Loch Lomond

Michael Henry, meester distilleerder bij Loch Lomond Group, vertelt dat hij de keuze om de drank nu te bottelen niet zomaar gemaakt heeft. De drank biedt volgens hem een mooie blik op het verleden van de stokerij en de oorspronkelijke stijl ervan.
‘De verwachtingen zijn hoog als je werkt met vloeistof die zo bijzonder en schaars is als deze, maar het is een echte eer om de laatste bewaarder te zijn van zo'n bijzonder stukje geschiedenis.’
Loch Lomond 50 Years Old Single Malt whisky
De Loch Lomond whisky in zijn exclusieve kist

Wat is de Loch Lomond 50 Years Old single malt whisky?

De rijping van zes jaar in de ex-bourbon en sherryvaten heeft de drank rijke en afwisselende tonen gegeven en een overwegend zacht profiel. De invloed van sherry is daarbij erg duidelijk aanwezig in de geur van de drank.
Dit zijn de tasting notes van de Loch Lomond 50 Years Old single malt whisky:
  • Neus: Verfrissende sinaasappel en munt, zoet fruit van gegrilde perzik, mango en nootmuskaat. 
  • Smaak: Gesmolten bruine suiker, pittige sinaasappelmarmelade en donker fruit, pruim en kers, gevolgd door romige vanille fudge en verwarmende kaneelkruiden.
  • Afdronk: Lang, watermeloen en kiwi met een vleugje grapefruit, wat groene thee en aanhoudende houtkruiden.
De exclusieve whisky is zeer beperkt gebotteld (in een oplage van 100 stuks) op 46 procent alcohol en wordt geleverd in een bijzondere karaf en kist. De karaf is gemaakt door Glencairn Crystal Studio in Schotland en heeft koperen afwerkingen. Het kistje is op zijn beurt gemaakt van eikenhout en heeft de contour van Loch Lomond in turquiose op de voorkant.
Een fles kost 25.000 pond (omgerekend ongeveer 30.000 euro). De expressie is te koop via de website van Loch Lomond.
Whisky Leren proeven Image
Whisky Leren proeven
EUR24.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS