Update - Nieuwe gelimiteerde Nederlandse whisky verleidt avontuurlijke drinkers door bijzonder vat

Nieuws
vrijdag, 09 augustus 2024 om 9:00
vink mezcal finish whisky
Als er iets populair is de laatste tijd, dan is het Mezcal. Nu is dat drankje geen whisky, maar wat als je een whisky nog even laat rijpen in een Mezcal vat? Dan krijg je iets bijzonders. Let op, want wij Nederlanders krijgen een toffe whiskyfles.

Update

De Nederlandse whisky met het Mezcal vat is een gelimiteerde expressie die volgende maand uitkomt. De pre-order staat inmiddels open, waarvan de helft is uitverkocht.
Oorspronkelijk bericht

Unieke finish voor Nederland

Er komt namelijk later dit jaar een nieuwe Nederlandse whisky op de markt: Vink Whisky 6 Years Mezcal Finish. Vink Whisky timmert al een aantal jaren hard aan de weg en kiest er bewust voor om oudere whisky’s op de markt te brengen. Waar je in het Nederlandse landschap nog vaak jonge whisky’s ziet van startende ondernemers, is de leeftijd van deze whisky dus zes jaar.
Het gaat om levenswater dat eerst vijf jaar gerijpt heeft in een bourbon vat, waarna er nog een jaar gevolgd heeft in een Mezcal vat. Dit vat is afkomstig uit Oaxaca (Mexico), een regio waar agave plantages volop groeien.
Het geeft de whisky een unieke smaak met wat rook. Voor de Nederlandse whiskymarkt is dit dan ook bijzonder.

'Ik ben inderdaad in Mexico geweest'

Ruben Wolvekamp, mede-eigenaar van Vink Whisky, is zelf in Mexico geweest. Zo laat hij exclusief aan Whisky Monkeys weten:
'Ik ben inderdaad in Mexico geweest en daar heb ik diverse Mezcal producenten bezocht en verschillende cooperages in de Oaxaca regio in Mexico. Uiteindelijk heb ik via een Nederlandse connectie een prachtig Mezcal vat bij een lokale cooperage laten overkomen. In dit vat heeft een Mezcal van Tobala agave gelegen, het zusje van de bekende Espadin Agave.'

Hoe smaakt de whisky?

Omdat de whisky nu nog ligt te rijpen, zijn de smaaknotities nog niet definitief. Op de officiële website staan de eerste bevindingen al wel gedeeld.
In de neus zijn tonen van vanille, amandel, rood fruit en een hint van citrus waarneembaar, wat verrijkt wordt met subtiele rokerige ondertonen.
In de mond zal de whisky een complex smaakprofiel neerzetten. Denk aan een balans tussen zoete, bloemige en rokerige elementen, daarmee zal de Mezcal finish duidelijk een handtekening zetten.

Waar is de whisky te koop?

De whisky is nog niet uit, maar wordt op 27 september gebotteld. De pre-orders zijn net open gegaan en wat opvalt is de relatief lage prijs. Het prijskaartje van de Vink Whisky 6 Years Mezcal Finish is 69,50 euro. De drank is te koop via de officiële website.
Let op: het gaat om een gelimiteerde versie. Er zijn maar 300 flessen beschikbaar en daarna is het op. Naar alle waarschijnlijkheid is de whisky op de officiële release dan ook uitverkocht.
Alle whisky's van Vink Whisky worden gemaakt bij de De Tweekoppige Phoenix in Zaandam. Lees verder het interview met Ruben Wolvekamp dat we vorig jaar hadden.
Mede mogelijk gemaakt door Vink Whisky. Nix18.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 augustus 2024.

POPULAIR NIEUWS