Clonakilty Double Oak Review

Reviews
maandag, 18 september 2023 om 13:00
clonakilty review
Ierland is één van de meest klassieke whiskylanden, maar het groene eiland staat vaak een beetje in de schaduw van buurman Schotland. Dat is zonde, want uit Ierland komen de laatste jaren veel interessante whisk(e)ys. Of de Clonakilty Double Oak daar ook onder valt lees je nu in deze review.
De Clonakilty Distillery bestaat al een lange tijd. Het bedrijf is ooit begonnen op een kleine familieboerderij aan de zuidwestkust van Ierland en ondertussen hebben al negen generaties van de familie whiskeys gedistilleerd. Clonakilty heeft niet een enorm grote line-up, maar wel een aantal premium whiskeys, met de Double Oak als vlaggenschip van de Cask Series. Deze whiskey is gerijpt op bourbon vaten en afgewerkt op twee verschillende soorten eikenhouten vaten: nieuwe Amerikaanse vaten en Europese ex-Bordeaux vaten.

Zien, proeven, ruiken

LandIerland
DistilleerderijClonakilty Distillery
Soort whiskySingle Batch Blend
KleurLicht goud
GeurZachte specerijen, vanille, rijpe appel en peer toetsen
SmaakNoten van gember, hazelnoot en amandel
AfdronkLange afdronk met zoete toffee en specerijen die in de mond blijven hangen
Alcoholpercentage43,6 procent ABV
Inhoud fles70 centiliter
Prijs54,99 euro

Een typische Ierse whiskey?

Ierse whisky’s staan normaal bekend om een vrij soepele afdronk. Het grootste gedeelte van de whisky’s uit het land worden namelijk drie keer gedistilleerd, waardoor het scherpe randje vaak verdwijnt.
Clonakilty pakt het alleen iets anders aan. Het land van de familie is gelegen aan de kust en de opslagplaats staat aan het randje van de kliffen, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Clonakilty laat zich dan ook inspireren door het land en de zee. En dat ruwe randje is merkbaar aan de Clonakilty Double Oak.

Een kruidige smaak

Met de eerste slok van de Double Oak worden we initieel verwelkomd door een ietwat zoetige smaak van noten en vanille, alsook hinten van fruit. Maar na de zachte ontvangst komt er meteen een scherpere smaak overheen van gember. Met name achterin de keel laat het een opvallend sterke indruk achter voor een Ierse whiskey.
Die smaak van gember is overheersend in de afdronk, samen met andere specerijen en een vleugje zoetigheid. De zoete elementen zakken alleen wel sneller weg en zonder die tegenhanger kan de scherpe gember wat minder fijn zijn. Het moedigt wel aan om niet te lang te wachten op de volgende slok, om vanille en noten weer aan de mix toe te voegen.

Conclusie: Clonakilty Double Oak

Bij de World Whiskies Awards in 2020 wist Clonakilty Double Oak de prijs voor Best Irish Blended Whisky te winnen en die prijs is begrijpelijk. De whiskey weet een interessante mix van tegenhangende smaken af te leveren.
De zoete geur en initiële smaak in de mond laten je denken dat je met een typische Ierse whiskey te maken hebt, maar de scherpere smaak van gember en specerijen zorgen achterop de tong voor een compleet andere ervaring, met een verrassende kick. De smaak van gember blijft alleen wel iets langer hangen dan de zoete elementen achterin de keel, wat een nadeel kan zijn voor mensen die geen liefhebber zijn van deze specerij.
+ Volle smaak van vanille en noten
+ Scherper randje van specerijen
+ Verrassende kick voor een Ierse whisky
- Smaak van gember blijft iets te lang hangen
Deze review is gebaseerd op een sample. Wij benaderen de reviews van samples minder uitgebreid dan een gehele fles, omdat dit voor een andere ervaring zorgt. Ga naar onze review-pagina om te zien wat we allemaal gerecenseerd hebben.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties