Clonakilty Single Pot Still Irish whiskey Review

Reviews
door Monkey
vrijdag, 21 juni 2024 om 12:00
clonakilty single pot still irish whiskey review whisky monkeys3
In 2019 begon de Clonakilty Distillery in Ierland aan een mooi project. In dat jaar is namelijk de eerste single pot still spirit van de distilleerderij gestookt. De drank won na een jaar de titel van World’s Best Irish New Make bij de World Whiskies Awards. Lees er alles over in deze Clonakilty Single Pot Still Irish Whiskey Review.
Clonakilty heeft al meerdere expressies op haar naam staan. Met de nieuwste vloeistof heeft de stokerij een primeur te pakken, want voor het eerst schittert de term single pot still Irish whiskey op de fles.
clonakilty single pot still irish whiskey review whisky monkeys

Het vangen van Ierland in een fles

De Ierse whiskeymaker heeft namelijk op de familieboerderij gerst verbouwd om hier een bijzondere expressie van te maken. De gerst is voor een deel gemout en voor een deel ongemout gebleven en met een experimenteel proces verwerkt. Daarbij is gekozen voor een lange fermentatie zodat het gist zijn werk langer heeft kunnen doen.
Door er geleidelijk water aan toe te voegen en het geheel drie keer de distilleren in de koperen pot stills is een zachte en fruitige spirit ontstaan. Deze heeft vervolgens vlak aan de Ierse kust in een warenhuis gerijpt in een mix van ex-bourbon, amontillado en oloroso sherryvaten.
Het doel van Clonakilty was daarbij duidelijk: een unieke single pot still expressie maken die als eerbetoon aan de mensen, het land en de Atlantische Oceaan fungeert. Kortom, de eerste Ierse single pot still whiskey van Clonakilty moest Ierland en de stokerij in een fles vangen.

Zien, ruiken, proeven

Land Ierland
Distilleerderij Clonakilty Distillery
Soort whisky Single Pot Still whiskey
Kleur Licht amberkleurig
Geur Zoete tonen van vanille gevolgd door demerarasuiker, citrusschil en kiwi.
Smaak  Vanille, gekarameliseerde peer en appel.
Afdronk Zachte houtkruiden, donkere chocolade en sinaasappel.
Leeftijdsaanduiding Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage 46 procent
Inhoud fles:  70 centiliter
Prijs:  Ongeveer 60 euro
Clonakilty Single Pot Still Irish Whiskey review

Een premium landkaart als verpakking

De Clonakilty Single Pot Still Irish Whiskey wordt geleverd in een doos die aan alle kanten premium-whiskey uitstraalt. Het geheel vormt een soort landkaart, waarbij de lichtgrijze bovenkant de omtrek van Zuid-Ierland vormt.
Hierop zijn de belangrijke elementen die de whiskey vormen te vinden: de stokerij, de gerstvelden en het Atlantische warenhuis van Clonakilty en de Atlantische oceaan. In gouden lijnen is daaroverheen een zeekompas getekend. Als een overgang tussen land en zee zijn er enkele vogels te zien die afsteken in het waterreliëf dat in de verpakking gestanst is.
Het kenmerkende Clonakilty logo, een walvisstaart die opsteekt uit het water, vormt een goudkleurige afscheiding tussen de overwegend witte bovenste helft en de antraciete onderste helft van de doos. Rondom de verpakking zijn onder andere informatie over de expressie, de merknaam en de handtekening van Michael Scully, de oprichter van Clonakilty, te vinden.

Een statige fles

De doos van de Single Pot Still Irish Whiskey is om van te smullen. De fles waarin de Ierse godendrank zit is een verlengstuk daarvan. De fles is statig waarbij het glas wat tabs toe loopt. De labels zijn speels qua vorm, maar gelijktijdig oogt het geheel chique.
De fles is voorzien van een mooie houten kurk met daarop nog een keer het Clonakilty logo. Ook hier is premium het juiste woord. Op de hals is nog een klein label te vinden met de woorden ‘We craft spirits that feed the soul’.
Met deze woorden in gedachten is het tijd om te gaan proeven.
Clonakilty Single Pot Still Irish Whiskey review_Whisky Monkeys

Binnenstappen bij de bakker

De lichte amberkleurige whiskey laat bij het inschenken en wentelen een mooie rand achter op het glas. Tijdens het inschenken is er een zoete aroma van vanille en kruiden waarneembaar. Bij wat beter ruiken komen hier tonen van gestoofd fruit zoals peren met honing en bruine suiker bij.
De eerste slok van de whiskey voelt als de eerste stap in een (banket-)bakkerij op een warme zomerdag. De single pot still weet de mond te verwarmen, maar doet dit niet met scherpe prikkelende tonen. In plaats daarvan wordt er een opvallend zacht tapijt uitgerold, waarover verschillende zoete en kruidige smaken over de tong paraderen.
De whiskey geeft langzaam tonen van peren- en appelgebak, vanillevla, karamel en een vleugje sinaasappel. Als je de drank wat langer in je mond houdt, komen daar nog tonen van hazelnoot en duidelijkere kruidige invloeden bij zoals kaneel.
De Ierse drank blijft tot aan het einde zacht van karakter. Net voordat de slok afscheid van je mond neemt in een middellange afdronk, komt er nog een klein vleugje eikenhout voorbij. De dram geeft op die manier nog net even wat extra complexiteit om van na te genieten.

Conclusie Clonakilty Single Pot Still Irish Whiskey Review

Clonakilty heeft met de eerste single pot still expressie een erg zachte drank neergezet waarbij liefhebbers van zoete tonen en kruiden verwend worden. De expressie is mooi van structuur met een wat romig karakter en een zachte smaak. De whiskey laat zich niet meteen doorgronden en laat liefhebbers vanaf het begin genieten van een combinatie van zoetigheid en kruiden die prima in balans is.
+ Ontzettend mooie verpakking
+ Geweldige balans tussen zoet en kruidig
+ Laat zich niet meteen doorgronden
- Geen expressie voor mensen die een prikkel of wat turf verwachten

POPULAIR NIEUWS