Lagg Corriecravie Review

Reviews
dinsdag, 28 november 2023 om 11:00
lagg corriecravie
Op een van de zuidelijke punten van het eiland Arran in Schotland staat de Lagg Distillery. Daarvan is het kernassortiment met daarin twee drams uitgekomen. De Kilmory whisky namen we al onder de loep, maar nu is het tijd om de andere van het duo te proeven. In deze Lagg Corriecravie Review lees je wat voor zoete twist deze de geturfde spirit van Lagg heeft gegeven.

Als je turf met zoet kruist

Op het eiland van Arran staat in het noorden de Lochranza distilleerderij, waar de overwegend zoete Arran whisky gestookt wordt. Op een klein uurtje rijden staat in het zuiden van het eiland de Lagg distilleerderij, die precies het tegenovergestelde doet. Daar wordt aan geturfde en rokerige whisky’s gewerkt. Maar wat nou als je dat geturfde karakter met iets zoets combineert?
Dat is wat het team van Lagg wilde weten en daarom is er een aantal Oloroso sherry hogsheads van Miquel Martin uit Jerez besteld. De Lagg spirit die gestookt is uit de Concerto gerst en in ex-bourbon baten gerijpt heeft, is daar vervolgens in gegaan. Zes maanden later is de whisky van een mooie finish voorzien vanuit de sherryvaten en is de drank op 55 procent alcohol by volume gebotteld. Een opvallend percentage dat een stuk hoger ligt dan de Kilmory (46 procent). Hoe zich dat in de drank verhoudt, lees je verderop.

Zien, ruiken, proeven

Land Schotland
Distilleerderij Lagg Distillery
Soort whisky Single malt
Kleur Amber
Geur Donkere chocolade, specerijen en rode bessen
Smaak Rijk en sappig met tonen van gloeiende sintels en hazelnoot
Afdronk Gebrand eikenhout, hazelnoot, donkere chocolade en zoete specerijen
Leeftijd Non age statement
Alcoholpercentage 55 procent ABV
Inhoud fles 70 centiliter
Prijs Tussen de 60 en 75 euro

Schitteren in eenvoud

De Lagg Distillery gaat zuinig om met het milieu. De stokerij is milieuvriendelijk gebouwd met onder andere een groen dak. De milieu bewustheid komt ook in de fles en de verpakking terug. De doos van Lagg Corriecravie whisky is namelijk bijna helemaal wit. Er zijn een paar contractelementen zoals een onderkant die net even wat roodbruin gekleurd is. Een knipoog naar de sherry. Voor de rest is het Lagg logo met de kenmerkende golven aanwezig op de verpakking en het label is met een stans het logo van de distilleerderij in het label gedrukt.
Over dat logo gesproken: als je naar de kenmerkende fles kijkt, zie je onder de houten dop en de korte hals iets bijzonders. Op het eerste oog staar er een simpel golfje in het glas, maar zodra je de fles precies goed tegen het licht houdt zie je op de achterkant nog een golf. Samen vormen de de golven op de voor-en achterkant van de fles de contouren van de distilleerderij en de bovenste twee golven van het Lagg logo. Hoewel de ronde fles namelijk verder behoorlijk simpel is, is dit een erg goed doordacht element.

Sweet peat

Maar hoe zit het met de dram zelf? Deze heeft in de basis wat gelijkenissen met de Kilmory Edition, maar onthult daarna zijn ware karakter. Zo geeft de vloeistof in de neus initieel wat bloemige tonen met wat lichte citrustonen, gecombineerd met specerijen als kruidnagel en nootmuskaat. Terwijl je wat langer ruikt, ontvouwt zich langzaam een palet van rokerige turf, jodium en komt het sherrykarakter naar voren. Je neusvleugels worden onder andere met tonen van kersen, rood fruit en tonen van chocolade verwend.
Op de tong merk je dat de Corriecravie erg romig is met in eerste instantie een kleine pepersmaak. Daarna komen er zoete tonen van turf, kersen en wat medicinale tonen voorbij. Richting de afdronk wordt de whisky wat droog, terwijl deze met een speelse balans van zoete chocolade en wat medicinale tonen afscheid neemt. Ook komt dan het pepertje weer even terug, waarmee de dram zich initieel voorstelde in je mond.
Met een druppel water verandert de dram, waardoor hij een stuk zoeter wordt. De tonen van kersen en ander rood fruit worden wat versterkt, maar dat gaat ten koste van de kruidige en medicinale tonen en de chocoladesmaak. De turf en de rokerigheid die diep in het karakter van de Lagg whisky geworteld zit, houdt het geheel in balans en zorgt ervoor dat het geheel als een paal boven water staat.

Conclusie Lagg Corriecravie Review

De Lagg Corriecravie expressie is een dram die zich prima leent om kennis te maken met turf als je van zoetere whisky’s af komt. De vloeistof heeft namelijk een overwegend zoet karakter met een paar kleine prikkels en een mooie, gebalanceerde turfrook. Het is daarbij geen hele complexe whisky, maar wel een expressie die genoeg lagen heeft om zijn eigen smoel te laten zien en niet als een tien in een dozijn dram te verdwijnen.
+ Mooie introductie voor geturfde whisky’s
+ Prijstechnisch aantrekkelijk
+ Mooie gebalanceerde dram
- Hogere alcoholpercentage vraagt om een druppel water

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties