Lochlea Ploughing Edition Review

Reviews
woensdag, 28 februari 2024 om 12:00
lochlea ploughing edition
The Ploughing Edition is de eerste peated whisky afkomstig uit de Lochlea boerderij-stokerij in de Lowlands. Lochlea maakt geen geturfde spirit. Hoe komt het dan dat de ploughing edition toch een rokerige whisky is? Je leest het in deze Lochlea Ploughing Edition review.

Van boerderij naar whisky distilleerderij

In de Lowlands van Schotland vinden we de Lochlea boerderij waar sinds 2018 het levenselixer uit de ketels stroomt. Het is een plek met een rijke geschiedenis, want het is de plaats waar beroemd dichter Robert Burns vanaf zijn achttiende tot aan zijn vaders dood in 1784 heeft gewoond. Door de jaren heen werd er vee gehouden totdat Lochlea oprichters Neil en Jen besloten om 50 hectare gerst te gaan verbouwen voor de productie van single malt whisky.
Nu de hele boerderij is omgetoverd in whisky distilleerderij is de functie van het gebouw ingrijpend veranderd. Je kunt nog wel zien dat er vroeger vee gehouden werd. De stallen waar de koeien voorheen stonden, is nu de plek waar de vaten liggen te rijpen. In het hart van de boerderij waar Robert Burns ooit koeien zat te melken, staan nu twee mash tuns, zes washbacks en twee distilleerketels.

Grote namen als Robert Burns, Malcolm Rennie en John Campbell

Robert Burns is niet de enige grote naam die voorkomt in het verhaal van Lochlea. De ervaren Distillery Manager Malcolm Rennie was vanaf het eerste begin betrokken bij de oprichting van Lochlea. Na zijn avonturen bij onder andere Ardbeg, Bruichladdich, Glen Moray en Lochlea stapte Rennie over naar de inmiddels weer herbouwde Rosebank distilleerderij. Rennie werd als Master Distiller opgevolgd door een andere grote naam in de whisky industrie: voormalig Distillery Manager van Laphroaig, John Campbell.
Campbell is de reden dat deze ongeturfde spirit toch een rokerig karakter heeft. De ploughing edition die we vandaag proeven heeft namelijk een tweede rijping ondergaan in ex-Islay barrels en peated quarter-casks. Nu hoef je vast niet lang na te denken waar deze vaten vandaan kunnen komen…

De koude winters in de Ayrshire

Dat Lochlea een boerderij distilleerderij is, kun je zelfs aan de fles zien. Naast het feit dat een gersthalm als logo het etiket siert, is er een reliëf in de vierkant gevormde fles te zien die sterk doet denken aan de sporen van tractorbanden. De kleur die gekozen is voor de ploughing edition is lichtblauw. De kleur doet de makers denken aan de ijzige winters in het hart van Ayrshire.

Zien, ruiken, proeven

LandSchotland
DistilleerderijLochlea
Soort whiskySingle malt
Kleur:Witte wijn
Geur:  Gebakken fruit en lichte turfrook
Smaak:  Ouderwetse gekookte snoepjes, gekookte appel en paranoten
Afdronk:Aanhoudend fruit en een waas van Islay turfrook
Leeftijd:Geen leeftijdsaanduiding
Alcoholpercentage46 procent alcohol by volume
Inhoud fles:70 centiliter
Prijs:      Rond de 65 euro

Fris, fruitig en Laphroaig

Bij het openen van de fles en het inschenken is de lichte kleur niet te missen. Het mag duidelijk zijn dat deze whisky niet bijgekleurd is en ook aan chillfilteren doet het team van Lochlea niet. De neus is krachtig, maar eenvoudig en de turfrook is snel gevonden. Aroma’s van groene appel, verbrand rubber, honingsnoepjes en fudge komen voorbij.
De medicinale tonen van jodium die te ontdekken zijn, verraden dat John Campbell vaten van zijn voormalig werkgever heeft overgenomen. De eerste slok bevestigt deze claim des te meer. Een warme turfrook wordt omhuld door een deken van zoet fruit. Het mondgevoel is zacht en aangenaam en toch blijft de whisky krachtig.
De afdronk is middellang, droog en zowel fris en fruitig als rokerig. De nasmaak bestaat voornamelijk uit citrusfruit, karamel zeezout en zoete turf. Door de bescheiden turf en het frisse karakter drinkt deze dram erg makkelijk weg.

Conclusie Lochlea Ploughing Edition Review

De ploughing edition is een smaakvolle ‘peated’ whisky. Deze Lochlea is uiterst geschikt om de beginnende drinker kennis te laten maken met rokerige whisky’s, zonder een rookbom als Ardbeg voor de voeten te gooien. Na de eerste slok volgt redelijk snel een tweede en een derde. Deze Lochlea blinkt niet uit in complexiteit, maar is als Sven Kramer een fantastische allrounder.
+       Zoet, fris en rokerig
+       Een smaakvolle allrounder
-        Wie een rookbom of een complexe whisky zoekt, moet verder zoeken
Foto: Lochlea Distillery

POPULAIR NIEUWS