Scheibel Stockwerk Whisky Review: whisky van Scheibel Mühle

Reviews
maandag, 17 juni 2024 om 16:00
scheibel stockwerk 4
Veel whiskyliefhebbers weten nog steeds niet zo veel over Duitse whisky’s, maar natuurlijk wil iedereen meer over nieuw levenswater leren. Vandaag staat een eenvoudige en gelijktijdig interessante dram centraal. Scheibel Stockwerk is namelijk een aardig single malt whisky.
Scheibel is een van de grootste schnaps distilleerderijen in Duitsland. Het bedrijf ligt in Kappelrodeck, een schilderachtig dorp in het hart van het Zwarte Woud. Uit die grote distilleerderij kwam iets kleiners. In 2014 begon namelijk de whisky-distilleerderij Scheibel Mühle. Uit dit historisch molenhuis zijn nieuwe single malts gekomen.

De naam E-mill

Deze whisky's gaan door het leven als merknaam ‘Emill’, waarbij de naam van de oprichter Emil en ‘molen’ in het Engels worden gecombineerd: E-mill.
Emil Scheibel heeft in 1920 het grotere bedrijf van Scheibel gecreëerd. Vandaag is Michael Scheibel het bedrijfshoofd, een zoon van de derde generatie. Omdat Scheibel veel produceert, meestal dranken met fruit, concentreert Scheibel Mühle zich alleen whisky.

Zien, ruiken, proeven

LandDuitsland
DistilleerderijScheibel Mühle
Soort whiskySingle malt
KleurGoude appelsap
GeurFris, peren, zongebakken aarde
SmaakPeren, florale honing, vleugje zuurheid
AfdronkPeperig noten van honing
LeeftijdNAS (tussen 4 en 5 jaar)
Alcohol    46 procent 
Inhoudfles 70 centiliter
Prijs 84  euro (distilleerderij winkel)

Whisky en whiskylikeur

Deze distilleerderij concentreert zich op single malt in een klein assortiment. Ze werkt met geen andere granen naast gemoute gerst en produceert alleen drie expressies: Kraftwerk, Feinwerk en de Stockwerk whisky. Ook is er Engelswerk, een whiskylikeur met een alcoholpercentage van 40 procent.
50 procent van de elektriciteit die gebruikt wordt in de distilleerderij komt van waterkracht. Er staan drie ketels binnen dit molenhuis, 1000 liter Duitse alambieken in een Schotse stijl. Deze distilleerderij gebruikt een algemene Schotse methode om haar graan te brouwen. Het grote verschil tussen Scheibel Mühle en Schotse distilleerderijen ligt in de rijping van haar whisky’s.
scheibel stockwerk 4

Hoe rijpen de whisky's?

Boven liggen de eiken vaten op drie verdiepingen waarin Scheibel whisky rijpt. Elk verdieping heeft een verschillend soort vat: oude cognac vaten van Frans eiken, nieuwe Duitse eikenvaten, en bourbonvaten. Scheibel Mühle whisky’s rijpen dus in een manier die vergelijkbaar is met een Amerikaanse bourbon 'rick house'.
Duitsland is niet altijd koud. Dit oude molenhuis heeft geen airco, waardoor deze drie verdiepingen elke zomer steeds warmer worden. Dat versnelt de rijping van Scheibel Mühle whisky’s. Op de derde verdieping is zelfs een ‘angel’s share’ van 15 tot 20 procent te zien! Deze whisky’s krijgen dus sterke smaken van hun vaten.
Elk Scheibel whisky is een single malt die in deze drie soorten vaten rijpt. Feinwerk krijgt ook een korte rijping in portvaten, en Kraftwerk is drank op vatsterkte. Stockwerk rijpt alleen in de drie ‘normale’ vaten van de distilleerderij.

Hoe smaakt het?

Stockwerk is bijna de 'standaard' Scheibel Mühle whisky, met geen bijzonder vatrijping en een alcoholpercentage van 46 procent. In het begin vind je soms zoetheid, al is iets ook een beetje donker. Verder tref je nog overvloedige geuren van peren aan. Het is een beetje zoals een typisch Speyside single malt, maar niet een lichte soort. De smaak doet meer denken aan Cragganmore dan Glen Grant.
In de mond komen dezelfde tonen voorbij met daarbij een vleugje bloemigheid en karamel. De whisky voelt peperig aan en heeft een klein zure smaak. Dat is niet vreemd, want Duits eiken kan donkere en zure smaken aan whisky’s geven. Deze dram kent een evenwicht tussen de vanille van Amerikaanse eikenvaten, de steenvruchten van Frans eiken en de zuurheid van Duitse eiken.
In andere Scheibel Mühle expressies kan de zuurheid sterk zijn, maar bij de Stockwerk whisky valt dat mee. De donkere peergeuren combineren goed met de florale noten en daarbij tref je ook honingsmaken aan. Uiteindelijk komt er gebakken aarde voorbij. De afdronk is droog en nog altijd peperig.

Conclusie Scheibel Stockwerk Whisky Review

Scheibel heeft veel ervaring met fruit distilleren en nu kan daar whisky aan toegevoegd worden. De fles is heel mooi, met een kurk die lijkt op een oude molensteen. Duitse whisky is soms goed of slecht, maar dit is een prima single malt whisky.
Schotse whisky liefhebbers kunnen dit dan ook met een gerust hart proberen. Hoewel het niet de oudste of rijkste whisky is, biedt Stockwerk lekkere smaken op een sterke basis van mout. Dat maakt een reisje naar het Zwarte Woud de moeite waard.
+ Vertrouwd, heerlijke smaken voor Speyside single malt liefhebbers
+ Een goed beginpunt voor Duitse whisky
+ Een mooie fles
- Niet goedkoop en niet te vinden in Nederland (alleen in Duitsland zelf)
Benieuwd naar de rest van onze whisky reviews? Bekijk ons overzicht.

POPULAIR NIEUWS