De beste whiskydeals van week 26: durf jij het aan met turf?

Rubrieken
woensdag, 26 juni 2024 om 15:00
bunnahabhain 12yo
In deze nieuwe versie van de beste whiskydeals gaan we op de rokerige toer, zoals oer whisky’s gemaakt werden. In de tijd dat er nog geen vervoermiddelen waren die langere afstanden konden overbruggen waren mensen aangewezen op lokale producten. Het stoppen van de ontkiemende gerst gebeurde dan ook met turf, simpelweg omdat daar voldoende van aanwezig was. Toen de eerste spoorlijnen aangelegd werden, kon er ook steenkool aangevoerd worden maar tot die tijd waren veel whisky’s geturfd.

Bunnahabhain 12 jaar cask strength

Deze 12 jaar oude cask strength whisky is geïnspireerd op proeverijen van bezoekers in het legendarische Warehouse 9 van de Bunnahabhain distilleerderij. Hoe mooi is het als je tijdens een rondleiding rechtstreeks uit het vat een whisky mag proeven? Het aroma onthult winterse kruiden en de smaak van de cask strength 2023 is verrukkelijk met tonen van pure chocolade en geroosterde amandelen.
De whisky is gebotteld op vatsterkte met 60,1%. De volledige rijping op voormalige sherryvaten, in combinatie met een subtiele rokerigheid maakt deze dram tot een festijn van specerijen, Denk aan zachte karamel met een lichte hint van koffie.

Meikle Toir 5 jaar sherry

Menigeen zal deze naam nog niet zo vaak gezien hebben, toch komt deze geturfde whisky van de gerenommeerde Glenallachie distilleerderij.
Billy Walker creëerde onder het label Meikle Toir (spreek uit als “Miekel Tor”) een serie van geturfde whisky’s. Sinds 2018 experimenteerden mensen in deze Speyside distilleerderij gedurende zes weken op kleine schaal (100.000 Liter per jaar). Na vijf jaar rijping komen nu de eerste resultaten op de markt. Een geturfde whisky uit de Speyside regio is wel een uitzondering. Denk aan een zoete rooksmaak met veel eikentonen.

Kilchoman batch strength

Een distilleerderij die velen zullen kennen is de in 2005 door Anthony Wills opgerichte Farm Distilleerderij. Boeren die na het oogsten nog graan over hadden stookten hier whisky van. Anthony Wills stichtte na 124 jaar een nieuwe distilleerderij (toen de 8e) op Islay. Deze batch strength met een alcoholpercentage van 57% rijpte in een combinatie van opnieuw verkoolde rode wijnvaten, oloroso sherryvaten en bourbonvaten. De uitdrukkelijke aanwezigheid van specerijen en honing zijn te danken aan de bourbon vaten, een kenmerk van de Kilchoman whisky’s.
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek Image
Cadeauboeken - Het kleine boek whisky-cadeauboek
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties