Wat is een goede Europese whisky om te scoren? De EK landen in het zonnetje gezet

Best of
donderdag, 20 juni 2024 om 16:00
ek whisky
Het UEFA Europees kampioenschap voetbal mannen is een Europees kampioenschap dat om de vier jaar plaats vindt. Het is voetbaltoernooi tussen Europese landenteams. Een goed haakje om het te gaan hebben over Europese whisky's.
Laten we een beetje gek doen en de landen en voetbalteams veranderen voor whisky uit landen die meedoen aan het EK 2024. Er staan wat pareltjes tussen waar sommige whiskyliefhebbers misschien nog nooit van gehoord hebben. Lees ook onze items die goed bij dit EK passen.

Duitsland Slyrs Single Malt – PX

Deze Beierse single malt-whisky van Slyrs heeft mogen rijpen in Pedro Ximénez vaten waardoor we een hele reeks van noten en fruitlagen mogen verwachten. Het is een heerlijke heerlijke dram van de Duitse distilleerderij.

Zwitserland -  Säntis Malt Himmelberg

Geproduceerd in de Brauerei Locher dichtbij de grens met Liechtenstein, heeft het Säntis Malt team de whisky laten rijpen in biervaten , Dit wordt gecombineerd met vloeistof dat gerijpt heeft in verschillende soorten wijnvaten. Himmelberg is een heerlijk fruitige Zwitserse whisky waarbij er duidelijk graantonen aanwezig zijn door onder andere de invloed van biervaten.

Hongarije - Agardi Whisky

Deze unieke whisky uit de Hongaarse Agard net buiten Budapest heeft gerijpt in nieuw eikenhout alsook in Tokaj vaten. De whisky heeft een aroma van gerijpte pruim en karamel. Dat zorgt ervoor dat deze whisky een onvergetelijke proefervaring wordt.
Foto: Johnnie Walker
Foto: Johnnie Walker

Schotland – Johnnie Walker Blue Label

Blue Label is afkomstig uit ongeëvenaarde Diageo reserves van malt en graanwhisky's uit vier regio's (Highland, Lowland, Speyside en Islay), inclusief spookdistilleerderijen waartoe Johnnie Walker bevoorrechte toegang heeft. Dit is een blend met een consistent smaakprofiel en mooie balans tussen rijke, licht rokerige en fruitige elementen.

Spanje - Haran 12 Sherry Cask

Deze 12 jaar oude whisky uit Haran in Spanje heeft mogen rijpen in sherryvaten waardoor hints van gedroogd fruit en specerijen aan het moutige smaakprofiel worden toegevoegd. Gezien het feit dat sherry ook uit Spanje kom is dit dan ook een hele mooie ram!

Italie – Puni Alba

Deze whisky is gemaakt met gemoute gerst, gemoute rogge en gemoute tarwe. Alba wat in Italiaans voor 'dageraad' staat en ook Schots-Gaelisch voor 'Schotland' heeft drie jaar gerijpt in Siciliaanse Marsala vaten. Daarna vond er een afwerkingsperiode plaats in vaten waarin voorheen geturfde whisky van Islay zat.

Albanië – Glauk 5 jaar Blended Whisky

Glauk is de eerste en voor zover we weten de enige whisky die in Albanië wordt geproduceerd. Het levenswater is gemaakt door de Aquila Group. Dit bedrijf is opgericht in 1992 en sindsdien marktleider in de Albanese alcoholische drankensector.

Kroatië – Pepel No1

De eerste Kroatische whisky genaamd "Pepel No1" is uitsluitend een single barrel whisky met 40procent alcohol en wordt verkocht als mini-whiskybar, dus je kunt hem niet afzonderlijk in flessen kopen.
Foto: Cotswold Distillery
Foto: Cotswold Distillery

Engeland - Cotswolds Founder's Choice Whisky

Deze whisky heeft gerijpt in shaved, toasted en re-charred rode wijnvaten van Amerikaans eikenhout. Dat proces is ontwikkeld door Dr. Jim Swan. Deze batch heeft een alcoholpercentage van 59,1 procent en zit boordevol tropisch fruit.

Denemarken - Stauning Bastard

Bastard is een roggewhisky gemaakt van lokaal geproduceerd roggegraan die drie jaar heeft gerijpt in nieuwe Amerikaanse eikenhoutenvaten. Daarna werd de whisky overgebracht naar vaten waar voorheen zes maanden Oro de Oaxaca mezcal in heeft gezeten. De kruidigheid van de rogge werkt ongelooflijk goed samen met de aardse agave invloed van de mezcalvaten.

Slovenië – geen

Helaas wordt in Slovenië geen whisky gemaakt terwijl de wijnbouw in Slovenië zich na de val van Joegoslavië in razend snel tempo heeft ontwikkeld tot een van de kwaliteitsrijke wijnbouwgebieden van Zuidoost-Europa. Een whisky gerijpt in Sloveense wijnvaten zou dan ook een hele mooie expressie kunnen zijn. Wie weet wat de toekomst brengt.

Servië – Two Doves

Two Doves is de enige single malt whisky die geproduceerd wordt in Servië. De whisky heeft minimaal vier jaar gerijpt in Servische eikenvaten. Er worden geen toevoegingen gebruikt om kleur en smaak te beïnvloeden.

Nederland – Millstone Peated Pedro Ximénez Sherry Cask Whisky

Deze geturfde Nederlandse single malt whisky komt van het prachtige Millstone. De godendrank heeft gerijpt in vaten van voorheen Pedro Ximénez sherry. De intense zoetheid van de genoemde vaten, vermengd met het krachtige zoutgehalte van geturfde mout, creëert een fascinerende combinatie van smaken.

Frankrijk - Brenne French Single Malt Whisky

Deze whisky werd in 2012 gelanceerd door Allison Parc in samenwerking met een Franse distilleerder in cognac. Dat heeft iets heel bijzonders opgeleverd. De drank is gemaakt met gemoute gerst, geteeld in Cognac, dubbel gedistilleerd en vervolgens gerijpt in Limousin eikenhouten vaten. Daarna volgde een afwerkingsperiode in cognacvaten.

Polen – Paprocky Single Malt Whisky

Paprocky is een familieproject dat gecreëerd wordt met passie. Voor de productie van deze whisky werd uitsluitend gerstemoutdestillaat gebruikt. De whisky rijpte vele jaren in eikenhouten vaten waardoor de drank voortreffelijke en unieke aroma's kreeg.

Oostenrijk - Broger 6 jar oud (That Boutique-y Whisky Company)

Dit is de allereerste onafhankelijke botteling van Broger's Oostenrijkse single malt whisky van That Boutique-y Whisky Company. Dit is een gedurfde en zwaar geturfde single malt whisky die gerijpt heeft in Franse Limousin vaten.
carpathian single malt whisky
Foto: Carpathian Single Malt

Roemenië – Carpathian Single Malt

De distilleerderij van deze whisky ziet diep genesteld diep in het Sub-Karpaten hoogland. Deze whisky is gemaakt van gemoute gerst dat 100 procent in Roemenië is geproduceerd samen met het zuivere water van de Sub-Karpaten. Het levenswater wordt gedistilleerd met behulp van de traditionele Schotse dubbele distillatiemethode. Tot slot heeft de whisky gerijpt in Kentucky bourbonvaten met een uiteindelijke afwerking in wijn- en cognacvaten.

Slowakije – Nestville

Deze blended whisky is een mix van graan- en moutwhisky. Het hoofdingrediënt is graanwhisky die 12 procent mout, 48 procent maïs en 40 procent triticale bevat. Het tweede bestanddeel is pure malt whisky gemaakt van 100 procent gerstemout.

België – Gouden Carolus Single Malt

Fans van het Belgische bier zijn misschien blij om te weten dat deze release dezelfde mash gebruikt en geniet van een rijpingsperiode in vaten van de brouwerij. De drank is gebotteld op 46 procent, non-chill filtered en er zijn geen toegevoegde kleurstoffen gebruikt. Dit is een goed uitgebalanceerde dram met veel Belgische bierinvloeden.

Oekraïne - Mykulynetsky whiskey

De eerste Oekraïense whisky! Er is sprake van eigen mout, dubbele distillatie, rijping in eikenhoutenvaten en dat gedurende minimaal 5 jaar.

Turkije - Tekel Ankara Turkish Malt Whisky

Ankara was de eerste en enige malt whisky die ooit in Turkije werd geproduceerd. Het levenswater werd gedistilleerd en gebotteld door Tekel, de staatsalcohol- en tabaksfabrikant.

Portugal – Venakki Woodwork

Venakki is de pionier van de Portugese whisky en de winnaar van de Liquid Gold Award van Jim Murray's Whiskey Bible 2021. Venakki is een klein particulier en onafhankelijk bedrijf dat tegenwoordig experimentele sterke dranken produceert. Woodwork whisky heeft eerst een rijping van drie jaar in ex-bourbonvaten doorgebracht en is vervolgens overgebracht naar een first fill Rare Portugese vaten voor extra rijping.

Tsjechië - Goldcock Blended

Deze whisky is gemaakt van malt whisky die 3 jaar heeft gerijpt en graanwhisky die 6 jaar heeft gerijpt. Voor de rijping worden Tsjechische eikenhoutenvaten gebruikt. De kunst van het distilleren van de Tsjechen, die door de eeuwen heen tot beheersing is ontwikkeld, creëert een whisky die absoluut bestand is tegen concurrerende producten op de wereldmarkt.

Georgië -  Geen 

Georgië heeft geen whisky merk, maar Wolfburn heeft wel een botteling gemaakt ter ere van de deelname van het Georgische nationale voetbalteam aan Euro 2024 voor de eerste keer in de geschiedenis. Wolfburn Georgia is een single malt whisky die minimaal 10 jaar heeft gerijpt in een speciaal geselecteerde Spaanse Sherry vaten.
Durf jij een voorspelling te maken wie de winnaar van dit toernooi gaat worden? Laat het weten in de comments.
Siliconen Ice Cube - Siliconen Ijsklontjes - Voetbal - Ijsblokjesvorm met Deksel - 5,5 cm Grote Ijsballen - Whiskey Ice Cube Ballen - Koffie - Cocktail - BPA Free - Zwart - vaderdag cadeau - uefa euro 2024 Image
Siliconen Ice Cube - Siliconen Ijsklontjes - Voetbal - Ijsblokjesvorm met Deksel - 5,5 cm Grote Ijsballen - Whiskey Ice Cube Ballen - Koffie - Cocktail - BPA Free - Zwart - vaderdag cadeau - uefa euro 2024
EUR16.95
Op voorraad
Koop op bol.

POPULAIR NIEUWS