De nieuwe houtthee Barrel Tea is vatenthee voor whiskyliefhebbers

Rubrieken
door Whisky Monkeymaandag, 17 april 2023 om 9:00
barrel tea
Er is een unieke nieuwe thee op de markt, houtthee die de naam Barrel Tea draagt. Dit is bedoeld om in één keer duidelijk te maken wat voor thee dit is. Het gaat hier namelijk om vatenthee voor whiskyliefhebbers. In dit artikel lees je allemaal wat je moet weten over de nieuwe houtthee.
Omdat de houtthee Barrel Tea compleet nieuw is en je bij whisky nu niet per se denkt aan warme thee, leggen wij je in dit artikel haarfijn uit wat de vatenthee precies inhoudt. Want misschien wil jij dit als whiskyliefhebber wel een keer proberen. Het doosje ziet er in ieder geval erg aantrekkelijk uit om eens te kopen, al is het alleen al om aan iemand cadeau te geven. Dit zijn dingen die je moet weten over de nieuwe theesoort.

Wat is het?

De unieke thee kom uit de koker van Henri Koekkoek (29). Hij kwam zo’n drie jaar geleden ineens met dit idee. Hij is een houtman in hart en nieren, maar houdt al jaren van de geur van whisky én nog meer van de verhalen rondom de godendrank. Ineens had hij het in zijn kop: kon hij niet iets nieuws op de markt zetten? Een alcoholvrij drankje met tóch dat authentieke verhaal dat te maken heeft met vaten? Want die vaten houden hem al jaren in de ban.

Zodoende begon hij te experimenteren, wat niet altijd makkelijk was zoals je in ons interview kunt lezen, maar het resultaat mag er zijn. In de zakjes zitten houtsnippers van jaren gerijpte vaten.

Door wie is het gemaakt?

Zoals net aangegeven is de thee ontwikkeld door Henri Koekkoek. Hij vindt zichzelf een echte houtman. ‘Het is liefelijk. Je verbrandt nooit je handen eraan, wat je wel met ijzer hebt. Je kan het nooit op je vingers krijgen – nou ja het kan wel pijn doen, maar met steen is dat toch anders.' Al sinds klein kind was hij met hout in de weer en later is hij zelfs Houttechnologie in Gent gaan studeren. Een man met kennis dus. Voor de ontwikkeling van de houtthee is hij zelfs het laboratorium in geweest om de moleculen van vatensnippers te vergelijken met de moleculen van whisky. Daar is zijn vatenthee uit voortgekomen. De thee is ruim drie jaar in ontwikkeling geweest, waarbij Koekkoek eerst op zo'n dertig mensen getest heeft. Uiteindelijk na lang ontwikkelen is hij tot dit uiteindelijke resultaat gekomen.

Voor wie is het?

Barrel Tea is een ‘stoere thee met het authentieke karakter van whisky’. Zo omschrijft de maker de drank. In principe is de houtthee voor whiskyliefhebbers. Voor mensen die op een doordeweekse dag wel zin hebben in de geur en smaak van whisky, maar geen zin hebben om alcohol te nuttigen. Dank denk je misschien: waarom zou ik dan geen alcoholvrije whisky drinken? Die drank heeft niet het authentieke karakter wat Barrel Tea heeft, namelijk dat er gebruik wordt gemaakt van vaten; houtsnippers in dit geval. Dat authentieke karakter is voor Koekkoek namelijk erg belangrijk.

Welke smaken zijn er?

Het blikje dat momenteel te koop heeft bevat vier smaken: whisky, bourbon, cognac en rum. In de toekomst zullen hier mogelijk nog meer smaken bij gaan komen. Koekkoek heeft namelijk al aangegeven dat hij nog graag een peated-versie wil maken en iets met Calvados. Ook is hij bezig met een kartonnen hervulling met 25 zakjes zodat mensen die graag de thee drinken meer kunnen kopen én drinken. 
Dit artikel is in samenwerking met Lignine.

POPULAIR NIEUWS