Deze whiskyvaten zijn er allemaal te koop bij Santing Beer and Spirit Barrels

Rubrieken
door Whisky Monkeyvrijdag, 02 juni 2023 om 11:00
santing illegal cognac barrel
Misschien kriebelt het wel bij je: je zou zo graag zelf eens whisky willen maken. Want waarom niet? Tegenwoordig kun je met een iStill al ver komen en zomaar je eigen whisky op de markt brengen. Maar welke whiskyvaten zijn er te koop en hoe scoor je zo’n barrel? In dit artikel lichten wij de whiskyvaten uit die te koop zijn bij Santing Beer and Spirit Barrels. 
Naast benodigde apparatuur is er niets zo belangrijk als een goed vat. De meningen zijn erover verdeeld in hoeverre (en vooral hoeveel) een whiskyvat nu zorgt voor de smaak van de whisky. Maar er bestaat geen twijfel over dat je er één nodig hebt om whisky te maken. De godendrank mag immers geen whisky heten voordat de new make spirit minimaal drie jaar in een vat heeft gewoond.
Volgens Paulo Cardoso, mede-eigenaar van Santing Beer and Spirit Barrels, komt zeventig procent van de smaak uit een vat. Zo liet hij eerder met ons weten in een exclusief interview. Voor hem is dan ook niets zo belangrijk dat de vaten van kwalitatief goed zijn. Zie het als een kledingstuk: je kan van alles aantrekken, maar meestal weet je dat je met een A-merk wel goed zit.
Al is de vraag welke vaten er allemaal te koop zijn. Je hoort het misschien om je heen dat whisky schaars wordt en het steeds lastiger is om aan (goede) vaten te kopen. Maar gelukkig zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden.

Normale vaten

Allereerst zijn er natuurlijk gewoon normale vaten. Wat zijn normale vaten? Gewoon vaten, bestaand uit allerlei duigen, afkomstig van distilleerderijen waar een spirit in heeft gezeten. Zo simpel is het. Zo kun je bijvoorbeeld een Teeling vat kopen, waarin een Ierse whiskey heeft gerijpt. Het gaat om een Amerikaans eikenhouten vat, maar door de Ierse whiskey is de smaak al wat zacht en romig, waarvan je Teeling kent.
Zo kun je een new make spirit in allerlei vaten gooien. Natuurlijk heb je gehoord van een ‘simpel’ Jack Daniel’s Bourbon vat, maar de keuze is reuze. Paul Selier rijpt al zijn Willem’s Whisky's rijpt in Vermouth (Frans eiken), wat zorgt voor een kruidig karakter van de whisky. En zo zijn er allerlei opties. We geven je wat voorbeelden:
  • Sherry Olorosso (Frankrijk)
  • Tokay (Hongarije) (waar Vink Whisky in de toekomst wat mee gaat doen)
  • Moscatel Setubal
  • Calvados (Frankrijk)
  • Mescal (Amerika)
Zo’n vat kun je kopen bij Santing Beer and Spirit Barrels. Prijzen zijn op te vragen en staan niet op de website vermeld. Overigens is het niet zo dat dit vaten zijn waar een drank dan drie jaar of langer op ligt. Vaak wordt een vat gekozen als ‘finish cask’.

Getoaste vaten

Als tweede zijn er getoaste vaten. Het toasten van een vat houdt in dat een whiskyvat bloot wordt gesteld aan hitte, voor een lange en tevens langzame periode. Door de hitte die in het hout van een vat kruipt, wordt uiteraard niet alleen de kleur bruiner (zie het als een broodje in de broodrooster), maar komen er vooral allerlei smaken vrij. De tannines in het hout hebben een effect op het smaakprofiel van de drank die daarna in een vat wordt gestopt. Sowieso zorgen getoaste vaten vaak voor een vanille smaak, al is dit eigenlijk te kort door de bocht.
Afhankelijk van de duur van de toasting, zal dit invloed hebben op de smaak van de uiteindelijke whisky. Op de website van Santing Beer and Spirit Barrels is te zien dat er meerdere getoaste vaten geleverd kunnen worden: Amerikaans eiken, Frans eiken en Japans eiken Mizunara. Dit kan van 30 liter tot en met 250 liter en de mate van toasten kan op vier manieren: light, medium, medium+ en heavy.
Bij een Japanse Mizunara betekent dit bij light dat de smaak wat licht zal zijn, met smaaktonen van kokosnoot en vanille. Bij heavy moet je meer denken aan bruine suiker. Het doet een beetje denken aan een steak. Wil je die medium of medium rare? Er was een tijdje een trend dat er veel vraag was naar getoaste vaten, maar die trend is zo’n beetje voorbij. Momenteel is er meer behoefte aan finish vaten.

Specials

En dan komen uit we bij specials. Steeds meer mensen willen een ‘speciale’ whisky op de markt brengen. Een drank die net even ander smaakt dan al die andere whisky’s die al op de markt zijn gebracht. En daarom wordt er gezocht naar vaten die net even anders zijn. Maar wat zijn dan de mogelijkheden? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een Old Madeira vat uit Portugal. Of wat dacht je van Zwarte Bessenlikeur?
Santing Beer and Spirit Barrels heeft er één te koop en daarbij de volgende omschrijving staan: ‘Deze zeer bijzondere vaten hebben een onmiskenbaar karakter en brengen het fruitig-tartele aroma van zwarte bessen naar voren.’ Het vat is gemaakt van Frans Eiken, maar komt uit Oekraïne. Daarmee wordt meteen duidelijk dat Santing Beer and Spirit Barrels zijn vaten van over de hele wereld vandaan haalt.
Kijk, je kunt ook zelf op zoek naar vaten, maar dat is een lange zoektocht en daarvan weet je de kwaliteit niet (bij Santing Beer and Spirit Barrels wordt alles gecontroleerd en koop je dus altijd een goed vat). Natuurlijk kun je ook naar een andere partij, maar Santing Beer and Spirit Barrels zorgt voor een duidelijk overzicht aan vaten. Meer weten? Neem gerust een kijkje op de website waar alles na te lezen is!
Dit artikel is in samenwerking met Santing Beer and Spirit Barrels

POPULAIR NIEUWS