Whisky Names Explained: Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale

Rubrieken
door Monkey
maandag, 23 oktober 2023 om 15:00
harpys tale ardbeg
Ardbeg heeft onlangs een nieuwe whiskyserie gelanceerd: de Ardbeg Anthology series. Elke whisky in de reeks combineert experimentele vaten en twee wezens. Zo draait The Harpy’s Tale om een mythologisch wezen. Wij vertellen je het verhaal achter deze dram in deze Whisky Names Explained.
Ardbeg is na de Heavy Vapours whisky begonnen aan een experiment waarbij zeldzame en gebalanceerde whisky’s bedacht worden uit experimentele vaten. In een driedelige serie zal Ardbeg whisky’s uitbrengen die niet alleen twee wezens combineert, maar ook twee vaten. In de Ardbeg Anthology reeks is de eerste expressie nu uit.
The Harpy’s Tale is een dertien jarige whisky die gerijpt heeft in zeldzame Sauternes wijnvaten en vervolgens gehuwd is met vloeistof uit Ardbeg ex-bourbon vaten. De whisky is geïnspireerd door een verhaal van mysterieuze verdwijningen op Islay en het verhaal van een van de medewerkers van Ardbeg.

Een opmerkelijke onderbroekendief

Op het eiland werd namelijk met regelmaat ondergoed ontvreemd. Het verdween gewoon van de waslijnen af, terwijl het buiten aan het drogen was. Dugga Bowman, hoofd van het warenhuis bij Ardbeg, is een van de mensen die te maken kreeg met de verdwijningen. Als hobbymatig ornitholoog vermoedde hij dat de dader een adelaar was.
De warenhuismanager ging op onderzoek uit. Hij verstopte zich met een verrekijker (en een fles goede Ardbeg whisky) bij The Mull of Oa, een toren van 132 meter hoog in het noorden van Islay, terwijl hij daar ondergoed als aas opgehangen had. Daar kwam hij na een lange tijd wachten ineens oog in oog te staan met een mythisch wezen.
Met een harde krijs dook er namelijk geen arend of grote havik op, maar een harpij: een enorm wezen dat half-vogel, half-vrouw is, op. Het enorme gevederde dier had gelukkig meer interesse in het ondergoed dan in Bowman. Volgens de legenden heeft de harpij de kracht om stormen op te roepen door simpelweg met haar vleugels te slaan, maar ook dit gebeurde gelukkig niet volgens het verhaal van Bowman.
Eenmaal veilig snelde Bowman terug naar de Ardbeg distilleerderij om zijn vrienden en collega’s te vertellen wat hij net had meegemaakt. Tot op de dag van vandaag gelooft niemand het verhaal van de ornitholoog, wat ongetwijfeld te maken heeft met de lege fles Ardbeg die hij bij zich droeg toen hij het bizarre verhaal kwam vertellen.

The Harpy’s Tale combineert zoet met rook

Het verhaal van Bowman heeft gelukkig wel voor inspiratie gezorgd voor de nieuwe Anthology serie van Ardbeg. Dr. Bill Lumsden heeft zelfs besloten om de reeks af te trappen met dit verhaal. De The Harpy’s Tale whisky is non-chill filtered op 46 procent alcohol by volume de fles in gegaan en heeft de volgende tasting notes:
Neus: Olieachtig, met tonen van extra vergine olijfolie, doornstruikhout, kruiden zoals koriander en salie en een vleugje citroenschil.
Smaak: Romig met een rijke zoet-rokerige smaak. Tonen van eikenmos, melasse, anijs en een zouthoutachtige balsamico toon, gevolgd door gerookte abrikozen en eucalyptusolie.
Afdronk: Lang, zoet en rokerig met tonen van komijn, kardemom en een vleugje kokosnoot.
Ardbeg Anthology The Harpy’s Tale whisky is inmiddels te koop bij onder andere Gall & Gall.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties