Arbikie combineert kunst met single grain whisky

Events
maandag, 06 mei 2024 om 16:00
arbik highland rye single grain whisky
De Highland Distillery Arbikie heeft de eerste whisky in de Artists Limited Edition reeks uitgebracht: de Arbikie Highland Rye Artists Limited Edition No. 1 single grain whisky. Het is de eerste van een reeks samenwerkingen met verschillende kunstenaars.
Voor deze eerste expressie heeft de distilleerderij de handen ineengeslagen met kunstenaar Francis Boag. Hij is onderdeel van de New Scottish Colourists en staat bekend voor het gebruik van levendige kleuren in een abstracte stijl. Geheel in zijn eigen stijl heeft Boag het logo voor de gelimiteerde expressie ontworpen, samen met een bijpassend kunstwerk.
Christian Perez, productiemanager bij Arbikie Distillery, vertelt dat Boag experimenteert met licht en schaduw en werkt met levendige en felle kleuren. De techniek die hij gebruikt past volgens Perez perfect bij de distilleerderij en haar whisky.
‘Op dezelfde manier heeft onze inspiratie op Boag's techniek onze verbeelding en creativiteit gekatapulteerd om Calvados vaten te gebruiken om de aroma's van gekarameliseerde appels op de voorgrond te laten zien die zich verbinden met het gedurfde en kruidige karakter van onze Highland Rye op de achtergrond. Een symfonie van affiniteit en contrast.’

Wat is de Arbikie Highland Rye Artists Limited Edition No. 1 single grain whisky?

Zoals Perez al meldt is de spirit die de Highland distilleerderij gestookt heeft daarna in Calvados vaten terecht gekomen. Daarvoor heeft de single grain whisky gerijpt in nieuwe Amerikaanse eikenhouten vaten. Het levert de onderstaande tasting notes op:
Neus: Aroma’s van leer, hazelnoot en vanille appel compote. Smaak: Gekarameliseerde appels, zwarte peper, leer en witte chocolade.
Hoe de drank zich tijdens de afdronk gedraagt wordt op de website van de distilleerderij helaas niet vermeld. De drank is in een gelimiteerde oplage van 1200 flessen uitgebracht die via Arbikie.com te koop zijn. Een fles kost 250 pond exclusief verzenden. Bij elke fles wordt ook een kunstdruk van het werk van Boag geleverd, dat door de artiest getekend is.
Andere distilleerderijen slaan ook regelmatig de handen ineen met kunstenaars. Zo brengt The Macallan jaarlijks de A Night on Earth expressie uit die samen met een kunstenaar ontworpen wordt.
Foto: Arbikie

POPULAIR NIEUWS