Whisky Names Explained: Penderyn Pantagonia

Rubrieken
maandag, 20 mei 2024 om 15:00
penderyn patagonia
Whisky wordt over de hele wereld gemaakt, maar met name de Britse eilanden, Japan en Noord-Amerika staan bekend om het drankje. In de Whisky Names Explained van deze week leggen we uit waarom de Welshe whisky Penderyn Patagonia de naam draagt van een Zuid-Amerikaanse regio.
Penderyn is een distilleerderij uit Wales met een rijke geschiedenis. Het is namelijk de distilleerderij die als eerste in Wales commercieel whisky produceert en dat al sinds de 19de eeuw doet. Nog steeds wordt de whisky gemaakt in de Penderyn Distillery in het gelijknamige plaatsje tussen Swansea en Cardiff.
Als trots Welsh bedrijf wil Penderyn eer doen aan de geschiedenis van het land en doet dat met de Icon of Wales-reeks. Ondanks dat het land namelijk tegen wil en dank ingelijfd is tot het Koninkrijk van Engeland in de middeleeuwen, blijft het een sterke eigen identiteit behouden.
En zo komen we aan bij Penderyn Patagonia. De whisky is namelijk de elfde editie van de Icon of Wales en daar zit een interessant verhaal achter.

Stukje Wales in Patagonië

Op 28 juli 1865 vertrok namelijk het schip de Mimosa vanuit Wales, met daarop 153 opvarenden uit het land. Het doel was om Patagonië te bereiken om daar een Welshe kolonie op te richten en op die manier de cultuur, taal en gebruiken van Wales te behouden.
Het was geen eenvoudige taak, maar het is de kolonie uiteindelijk gelukt om het doel te volbrengen. Als resultaat telt Patagonië tegenwoordig 50.000 mensen die hun bloedlijn kunnen terugtrekken naar Wales en zijn er 5000 mensen die vloeiend Welsh spreken. Dat is niet het enige, want jaarlijks wordt ook nog eens Eisteddfod in Patagonië gehouden, een traditioneel festival uit het land.

Combinatie van twee landen

Penderyn Patagonia is niet alleen een eerbetoon aan de Welshe afstammelingen in Patagonië, het bewijst ook eer aan de whiskycultuur van Argentinië. Het land staat niet bepaald bekend als whiskyland, maar in 2011 werd de eerste single malt in Argentinië gedistilleerd, afkomstig van de La Alazana Distillery.
Voor de elfde editie van Icons of Wales wordt de single malt van Penderyn gecombineerd met de single malt van La Alazana. Het resultaat is een gebalanceerde whisky, met een zoet en bloemig aroma en een smaak die bestaat uit tonen van honing, appel, peren, amandel, toffee en een mix van kruiden.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties