Wist je dat de Black & White whisky rijk is aan geschiedenis?

Rubrieken
dinsdag, 28 november 2023 om 15:00
black and white whisky
Het is dinsdag en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe Wist je dat? Vandaag hebben we een hele leuke voor je. Wist je dat Black & White whisky niet onder die naam begonnen is en dat de hondjes pas later op het etiket kwamen?
Alhoewel de twee hondjes al ruim zo’n 130 jaar op het etiket staan is dat niet altijd zo geweest. Hoe zit het dan? De wereldberoemde blend werd voor het eerst uitgebracht in 1879 in Londen door James Buchanan & Co Ltd. onder de naam Buchanan’s Blend. Dit werd later veranderd naar House of Commons, wat onderdeel was van het Britse parlement (waar Buchanan een contract mee had).

Terug in de tijd

Op de een of andere manier bleef die naam niet heel goed hangen. De whisky zat in een hele donkere fles en had een wit etiket met zwarte letters. Klanten vroegen dan ook niet naar House of Commons, maar naar de black en white fles. Uiteindelijk werd de naam dan ook veranderd naar Black and White, al hadden de flessen toen nog een rechttoe-rechtaan etiket.

Hoe zit het dan met die hondjes?

James Buchanan was een groot hondenliefhebber en ergens in de jaren 90 (1890) ging hij naar een hondenshow Tijdens dit evenement zag hij een zwarte Schotse terriër en een West Highland White terriër. Toen was het een gevalletje: 1 + 1 = 2. Hij nam van allebei de hondjes een foto mee naar zijn ontwerper en kort daarna kwamen de nu wereldberoemde hondjes op het etiket, waar ze tot op de dag van vandaag nog op staan.
Na een serie van overnames is het merk, waarbij ze onder andere aan Dewar’s en United Distilers (Guiness) hebben behoord, is het merk nu onderdeel van de grote Diageo familie. Grappig detail is dat de whisky over hele wereld verkocht is en daar ook een succes is, maar dat de whisky niet in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht.

Filmster

In de loop der jaren heeft Black and White in de nodige films gefigureerd. James bond dronk de whisky in Moonraker en Dr No, Marcello Mastroianni dronk het in La Dolce vita. Gary Grant en Dean Martin dronken de godendrank ook en in de bekende serie ‘Cheers’ werd ook nog wel eens een Black and White geschonken.
De whisky word omschreven als een frisse blend. Het is een evenwichtige whisky, gemaakt vanonder andere 60% grain whisky. De smaaknotities zijn als volgt: karamelmout en munt met een licht citrusachtig accent.

POPULAIR NIEUWS

Laatste reacties